Planerna är minst sagt omfattande, gällande havsbaserad vindkraft i närheten av Gotlands kust. Det pågår samråd i flera fall och sådant som bottenförutsättningar undersöks.
Det är knappast gotländska projekt – även om svenska OX2 AB faktiskt har sina rötter på ön. Men det är intressant för oss på ön av flera skäl: Det handlar om vårt närområde och det kan ge intäkter till ön, som blir aktuell för utskeppning, service och inhämtning av förnödenheter.
Just OX2 har redan skrivit ett intentionsavtal med Burgsviken utveckling om att göra deras hamn till "servicecentrum" för vindkraften i Östersjön.
Parkerna kan också avhjälpa Gotlands ökande elbehov. Det kan komma att dras kablar direkt till ön.
– Vi behöver troligen flera anslutningspunkter, varav Gotland är ett alternativ, säger Henrik Sjöström, utvecklingschef på OX2.
Även för danska Ørsted, som tittar på ett område strax söder om Gotland, är en sådan anslutning tänkbar – men detta beror bland annat på den omskrivna kabelfrågan.
– Ja, den befintliga nätanslutningen till fastlandet behöver förnyas och samtidigt behöver man planera för öns framtida behov och förutsättningar, säger Beatrice Teurneau, senior market developer på Ørsted.
Det är spännande planer – men de förblir än så länge avlägsna. Metaforer om både motvind och stiltje ligger nära till hands, så att säga.
– Sverige har inget stöd för havsbaserad vindkraft, sade Ørsteds Europachef för affärsutveckling, Peter Obling, nyligen i en intervju.
Vårt land, som vill ligga i framkant gällande grön omställning, verkar snarare ligga efter på det här området.
– Sverige har redan gott om fossilfria alternativ, kanske är det därför som vi inte jobbat lika aktivt med just detta. Vi har inte skapat någon lagstiftning för havsbaserad vindkraft, säger Beatrice Teurneau till GT.
Även för någon enstaka snurra på fast mark är processen invecklad. Den som vill bygga till havs har ännu mer att förhålla sig till, exempelvis den så kallade "lagen om kontinentalsockeln".
– Att det blir flera olika lagrum underlättar inte, säger Beatrice Teurneau.
Denna problembild verkar Ørsted dela med övriga bolag som vill bygga offshore-parker nära den svenska kusten.
– Det saknas både mål och specifika regleringar, säger Marcus Thor, vd för Hexicon – företaget som vill bygga "Kultje havsvindpark" mitt emellan Gotland och Öland.
Samtidigt understryks det att myndigheterna arbetar med frågan, för att förenkla processer och erbjuda stöd för den här typen av utbyggnad.
– Sverige är ändå på väg framåt i det här, säger Henrik Sjöström på OX2.
Med tanke på allt detta, vad är det då för status på de "Gotlandsnära" jätteparkerna till havs? Svaret är att bolagen jobbar på, ingen har ännu kastat in handduken – men det finns många men och det kommer ta sin tid.
– Det finns ett stort energibehov i södra Sverige och havsbaserat är ett ypperligt alternativ där. Så vi tror på den marknaden. Men det finns osäkerheter kvar, därför är planen ännu i sin linda, sammanfattar Marcus Thor.
Hans branschkollegor uttrycker sig på liknande sätt. Samtliga tror att eventuella byggnationer kan inledas först framemot 2030-talet.
De är även överens om att gotlänningarna lär dra nytta, om och när de stora offshore-parkerna blir verklighet.
– Det är ju nära till Gotland, så det skulle skapa arbetstillfällen där, helt klart, säger Beatrice Teurneau.