Skapa-priset delas årligen ut i Alfred Nobels minne, i län över hela Sverige. På Gotland består juryn av representanter från Almi Gotland och Science park Gotland samt företagsledaren Meg Tivéus. Priset delas traditionsenligt ut på residenset i Visby av Gotlands landshövding.
Årets Skapa-pristagare på Gotland är Johan Andersson och tjänsten Prouder, som är ett digitalt medaljskåp som ska göra att färre medaljer produceras och hamnar längst ned i en mörk byrålåda. Tjänsten användes vid hälften av motionsloppet Blodomloppets arrangemang i år och har fått fortsatt förtroende nästa år.
– Det här är en fin bekräftelse eftersom den här idén, som kanske kan kännas enkel, som har innovation och hållbarhet i blodet. Vi vill hjälpa till att göra de här små förändringarna som kan få oss att minska vår konsumtion och bidra till en mindre klimatpåverkan, säger Johan Andersson.
I motiveringen till utmärkelsen går att läsa att tjänsten främjar såväl folkhälsa som miljö. Vidare lyfts det fram att skaparens tjänst minskar miljöpåverkan samtidigt som man ökar uppmärksamheten på själva prestationerna, inte de fysiska medaljerna.
Vad betyder den här utmärkelsen för dig?
– Framförallt är det ett härligt erkännande. Vi är idag ett team om fem till sju personer som alla har vanliga arbeten. Prouder är något vi gör på kvällar och nätter. Skulle vi kunna vinna på riksnivå hade det gett oss möjlighet att lägga lite mer tid och energi framöver.
Skapa-priset har två delar, där även årets Skapa talang för unga innovatörer prisas. Årets vinnare av det priset är Josef Lindvall och Jack Sjöberg för produkten Quickbelt, som är ett innovativt bälte som fästs vid höfthällorna, vilket eliminerar momentet att behöva sträcka sig bakom ryggen. Då båda vännerna startade ett UF-företag under gymnasietiden där man tog fram produkten, nu blickar man framåt.
– Det här är en jättestor motivationsboost för oss om något. Det pushar oss att vilja fortsätta med idén och få ut den på fler ställen på marknaden, säger de båda.
Under sommaren testade man produkten på ett av Gotlands äldreboende.
– Mest för att se om det var en produkt som kunde underlätta inom vården, vilket det också var. Vi fick en väldigt fin respons som fått oss att vilja utöka samarbetet med fler företag och vården.