Vinnarna erbjuds psykolog

Alla Postkodlotteriets miljonvinnare erbjuds stöd av både ekonomiska rådgivare och psykologer.- Det kan vara skönt att få prata av sig, säger Emma Knutsson, kommunikatör vid lotteriet.

Gotland2008-10-14 04:00
Den som vinner stora belopp kan behöva råd om hur pengarna kan fördelas, men även hjälp att stå emot krav från släktingar och vänner.
Postkodlotteriet informerar alla som vunnit en miljon eller mer via brev och telefonsamtal.
- Vi har en väl utarbetad strategi. Att vinna så mycket pengar påverkar hela ens vardag, säger Emma Knutsson.

Största allvar
Stödet till storvinnarna är något man tar på största allvar även hos Svenska Spel, med lång erfarenhet av att dela ut vinster.
Alla som vinner mer än en miljon kronor kontaktas per telefon, de som vinner tio miljoner eller mer kallas till samtal på huvudkontoret i Visby.
- Det räcker sällan med ett samtal. Det handlar snarare om 25-30. Vi finns där hela tiden och vinnarna kan kontakta oss dygnet runt. Det ligger i vårt ansvar, säger Pierre Jonsson, vinnarambassadör.
Han tror att tiggarbrev numera är en sällsynt företeelse.

Nästan varje dag
- På 80-talet var det en sensation när någon vann en miljon på lotto. Nu blir folk miljonärer nästan varje dag bara på våra spel.
Enligt Pierre Jonsson finns det tre typer av storvinnare. De som försöker hålla sin vinst hemlig, de som flyttar till en annan ort för att få en nystart och de som är offentliga med sin vinst.
På mindre orter är den sista varianten vanligast.
- Det kan bli negativt att försöka mörka. Du vill ju kanske köpa en båt eller en ferrari, säger Pierre Jonsson.
Vinnarna frågar ofta hur han själv skulle hantera en vinst på många miljoner.
- En stor summa hamnar på ett konto som bara står och tickar. En stor summa sätter jag på ett förbrukningskonto för sådant som bil och kylskåp, sedan tar jag ett mindre belopp jag kan gå wild and crazy för, kanske en resa till Frankrike, säger Pierre Jonsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om