En lyckad kombination av idrott och ekonomi har placerat Marie Loob på en toppost vid Svenska Spels huvudkontor i Visby. Hon är vice vd här medan vd Lennart Käll bor på fastlandet.
En del gotlänningar har varit upprörda över att han inte flyttade till Visby när han blev utnämnd, men Marie Loob tycker inte att det spelar någon roll var verkställande direktören bor.
- Det handlar om närvaro och kommunikation och det sköter han utmärkt.
Själv är Marie Loob genuin gotländska, född Lovén i Visby, uppvuxen i Barlingbo och Fleringe. Som 16-åring flyttade hon från Skymnings Gård för att gå gymnasiet i Säveskolan.
Satsade på volleyboll
Hon spelade fotboll för Fårösund när hon upptäckte volleybollen och Säve BK.
- Volleybollen var stor på ön då, vi hade egen serie och Säve BK spelade i fastlandsserien, som högst i division 1.
Det gick bra för Marie, som värvades till KFUM Örebro 1986.
- I slutet av 80-talet tog vi faktiskt SM-brons, något jag är stolt över, säger hon.
Nu guidar hon mig och fotografen genom korridorerna i Svenska Spels lokaler, här är säkerhetsrutiner, namnbrickor och låsta grindar. Snart, efter intervjun, ska hon svida om för att gå och träna, det gör hon minst tre gånger i veckan.
- Det gör jag för att orka med att jobba på den här nivån och så vill jag se till att må bra rent allmänt också.
Fick jobb på hemön
Egentligen hade Marie tänkt stanna kvar på fastlandet ännu några år, men livet ville annorlunda. Vid sidan om idrotten pluggade hon ekonomi vid högskolan i Örebro och en sommar hemma på Gotland träffade hon Janne Loob, en av fyra hockeyspelande bröder, varav en heter Håkan.
Resten är historia. Janne fick jobb på Gotland och när Marie var färdig med sin examen fick hon det också, "det fanns massor av jobb på ön då, 1989".
Många ledaruppdrag
Marie jobbade som ekonom på Visby lasarett och utbildade folk vid Humanus utbildning innan hon 1997 kom till Svenska Spel som redovisningschef.
Idrotten har alltså betytt mycket för Marie. Förutom den egna aktiviteten har hon varit tränare och ledare för fotbollskillar i FC Gute och för volleybolltjejer i Visby och Örebro, hon har suttit i styrelsen för FC Gute, och hon har varit Riksidrottsförbundets representant i skatteutredningen för några år sedan.
Kort sagt, hon har skaffar sig ett rejält kontaktnät inom idrottsrörelsen. Kanske var det den bakgrunden, föreningserfarenheterna, som fick henne att en dag lämna sitt trygga jobb som ekonom och kasta sig ut på djupt vatten.
- Jag kände att jag ville göra något annat, något som inte handlade om ekonomi.
Marie blev affärsområdeschef och senare försäljningschef. Nu handlade det om marknadsföring och försäljning, något hon inte tidigare arbetat med. Hon började i en ny skola.
- Jag var väldigt osäker när jag hoppade på det här, men det visade sig bli det bästa jag gjort! Det var precis vad jag behövde för att kunna ta det jobb jag har i dag.
Som att komma hem
Och tydligen ansåg även andra inom organisationen att hon skaffat sig lämplig kompetens för i september 2010 fick hon frågan om hon ville bli ekonomidirektör och ingå i koncernledningen.
- Det kändes helt rätt, som att komma hem, förklarar hon.
Nu har hon pendlat mellan Sundbyberg och Visby i 15 år. Hur länge till? Hon skrattar, hon tar det som det kommer. Hon gillar tempot i Visby, det är lugnare.
- Här får jag saker och ting gjorda. Jag har det bästa av två världar, lugnet i Visby och tempot i Stockholm.
Retas med kollegorna
I Sundbyberg är hon en eller ett par gånger i veckan. Hon brukar retas med sina kollegor på fastlandet.
- Det tar mig en timme och 15 minuter från det jag lämnar mitt hus tills jag sitter på kontoret där. Då har jag också hunnit äta frukost på planet och läst morgontidningarna, medan de sitter i bilköer.
Marie fungerar gärna som förebild för yngre kvinnor - och män.
Hon jobbar helst i blandade församlingar och hennes nätverk består av båda könen. Hon är inte särskilt intresserad av just kvinnliga sådana.
- Jag vill gärna i mitt ledarskap vara en förebild och i vårt företag finns redan många tjejer.
Inte lottlös
Hon gillar att leda och utveckla människor i sitt ledarskap och det innebär att vara en god lyssnare, vilket hon tycker att hon är.
Hon talar gärna om lagarbete, teamwork.
- Coachen gör inte allt på plan. Där måste finnas forwards, backar och målvakt och jag är den som strukturerar matchen. Jag behöver inte vara bäst, det är laget som tillsammans ska fungera.
Maries nya jobb innebär att hon ska ha en mer utåtriktad roll lokalt och hon ska hålla ihop de nya förändringarna inom företaget, när man "både gasar och bromsar", samt förstås vara medspelare till vd Lennart Käll.
Hur känns det?
- Spännande och roligt, jag känner mig faktiskt lugn men är full av respekt för framtiden.
Marie bollar till vardags med miljarder, Svenska Spel omsätter 22 sådana, och själv är hon förstås inte lottlös. Hennes chef tjänar 300 000 kronor i månaden. Vad har hon?
- Min lön som ekonomidirektör är 107 000 kronor i månaden, men den nya är inte färdigförhandlad än. Men den går att se i kommande årsredovisning, säger hon luttrat.