Glädjebesked för öns gårdsförsäljare av alkohol

Den omstridda frågan kan vara nära en lösning. Regeringen tar nu fram ett lagförslag för att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. ”Vi är supernöjda”, säger Emma Serner på Långmyre vineri i Hamra.

Långmyre vineri grundades av Andrea Guerra, vinmakare från Salerno i Italien, och Emma Serner med starka band till Gotland och stor passion för vin.

Långmyre vineri grundades av Andrea Guerra, vinmakare från Salerno i Italien, och Emma Serner med starka band till Gotland och stor passion för vin.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2023-09-13 12:15

Frågan om Systembolagets monopol och tillåtande av gårdsförsäljning av alkohol har splittrat de politiska partierna i många år. Under tisdagen meddelade socialminister Jakob Forssmed (KD) att regeringen nu arbetar med ett nytt lagförslag – eftersom man anser att småskalig försäljning skulle vara bra för landsbygden.

Bedömningen är att lagändringen kan träda i kraft redan under våren 2025, om processen i EU inte drar ut på tiden. Ambitionen är att man ska kunna köpa med sig en begränsad mängd vid besök på en vingård, eller ett mikrobryggeri för öl och sprit.

– För att det inte ska bli en vanlig affär kommer man att behöva betala för ett besök, och det kommer att vara en begränsad omfattning, säger Emma Serner, vd på Långmyre vineri.

undefined
Långmyre vineri grundades av Andrea Guerra, vinmakare från Salerno i Italien, och Emma Serner med starka band till Gotland och stor passion för vin.

På Gotland finns två vingårdar som tack vare en ny lag skulle tillåtas att sälja till sina betalande besökare. Dessutom finns ett växande antal mikrobryggerier för öl och sprit på ön, som om de vill skulle kunna starta försäljning. 

Emma Serner välkomnar regeringens lagförslag, som när det gäller vin skulle begränsas till fyra flaskor, eller tre liter, för varje gäst som betalar för ett gårdsbesök.

– Vi är supernöjda! Fyra flaskor är ganska mycket vin, säger hon och berättar att hon som ordförande för ett 20-tal vinproducenter i branschorganisationen SBOV jobbar med frågan.

undefined
Åkermarken i Hamra har i dag 26 000 vinstockar. Årets skörd har påverkats av frost och kyla, men kommer ändå att bli helt okej enligt Emma Serner.

Långmyre vineri i Hamra satte de flesta av sina 26 000 vinstockar 2018 och sedan 2021 har Emma Serner jobbat nära den utredning som nu ligger som grund för lagändringen.

– Det här skulle innebära ett jättelyft för landsbygden. Sedan en månad är det stängt här nere i säsongsrestaurangerna, säger hon.

I de flesta andra europeiska länder är gårdsförsäljning en självklarhet.

– Framför allt skulle vi se en ökning i antalet utländska besökare som kommer till oss. De är vana vid att få köpa med sig lokalproducerat vin, säger hon.

undefined
Druvskörden inleds om en månad, några av druvsorterna kan sedan lagras för att börja säljas 2025, när den nya lagen öppnat för det.

Emma Serner tror inte att alkoholförsäljning på gårdarna skulle försämra folkhälsan.

– Man kommer inte att kunna knacka på när som helst, och det är ganska dyra produkter. Gårdsförsäljning skulle öka förståelsen för att det inte bara är en rusdryck och visa att det finns ett hantverk bakom.

Långmyre inleder årets skörd om en månad. Av de druvorna kan en del ligga klart 2025 för att säljas direkt på flaska.

– Vårat röda vin, men vi tror också att vårat första mousserande vin, kommer att vara klart om två år, säger hon.

undefined
Emma Serner tror att gårdsförsäljning av alkohol skulle bidra till en ökning av antalet utländska besökare till den gotländska landsbygden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!