Vinterkräksjukan härjar på Gotland

Vinterkräksjukan härjar fortfarande på Gotland. Inte minst på avdelning Björken vid förskolan Gläntan i Roma. I fredags fanns bara fyra av arton barn där. Fjorton var sjuka och av dessa hade tio vinterkräksjukan. Ett barn har haft sjukan fyra gånger!
­

Gotland2003-01-28 04:00
Nu har det också börjat lite på de andra två avdelningarna här. Personalen äter vitpeppar hela dagarna, tio korn per dag. Sedan gäller det att tvätta händerna. Det går ju inte att lägga sig sjuk, säger Elsemarie Lithberg på avdelningen Björken.
­
Det började förrförra helgen. Då fick de första barnen stanna hemma. Vi har sedan sagt åt föräldrarna att hålla barnen hemma så länge att de har varit symptomfria två dagar, innan de kommer tillbaka. Men det är klart, det är svårt om man har press på sig från sitt jobb att vara hemma med barnet så länge, säger Elsemarie Lithberg.
Det var Cenita Hellgren i Dalhem, en av föräldrarna till barnen på Gläntans avdelning Björken, som hörde av sig till GA, sedan hennes fyraåriga dotter insjuknat i vinterkräksjukan fyra gånger.
­ Vi har ju fått veta att barnen ska vara hemma symptomfria i två dagar, innan de kan komma tillbaks till dagis. Men alla föräldrar gör inte så. Det gjorde inte jag heller första gången som hon blev sjuk. Man ser ju hur ens barn har piggnat till och tror att det är över. Men nu vet jag att det krävs två symptomfria dagar, säger Cenita Hellgren.
<span class=MR>Lugnare i Visby</span>
GA har också ringt runt till några av förskoleområdena i Visby. Där verkar det värsta ha passerat. På Terra Nova var det många förskolebarn som hade vinterkräksjukan före jul. Men nu är det mest feber och hosta som gäller enligt Eva Randlert, förskolechef för Terra Novas förskoleområde.
Inom Humlan/S:t Hans förskoleområde är det inte längre så akut. Men på Alléskolan är det fortfarande en del elever som har vinterkräksjukan, enligt förskolechefen Gitte Daun. Och på Kabyssen på Gråbo är det inte längre så farligt, tycker Gertrud Claesson, rektor för Gråbos förskoleområde.
­ Det skulle vara ett för stort steg att stänga förskolor på grund av vinterkräksjukan. Det skulle få allvarliga följdverkningar för samhället.
Vinterkräksjukan är heller inte klassad som en sjukdom som omfattas av smittskyddslagen. Den betraktas som en vanlig sjukdom.
<span class=MR>Besöksförbud</span>
Det säger smittskyddsläkaren Per Nilsson. Kräksjukan har ju även drabbat sjukvården. GA har tidigare berättat om att en av lasarettets medicinavdelningar fick införa besöksförbud och förbud mot nyintagning av patienter, sedan både patienter och personal hade drabbats av vinterkräksjukan. I förra veckan kunde den avdelningen åter öppnas.
<span class=MR>Ingen immunitet</span>
Som de flesta har förstått vid det här laget så är vinterkräksjukan, som smittar genom så kallat Calicivirus, oerhört smittsam.
­ Man kan också få sjukdomen flera gånger. Det finns ingen immunitet. Det är en besvärlig sjukdom att stävja. Man kan vara frisk på morgonen. Senare under dagen får man magknip och därefter kaskadkräkningar. Det här är en av de mest smittsamma sjukdomar, som vi vet om. Så den är svår att komma tillrätta med, säger Per Nilsson.
Rådet som ges till skolor och dagis är att barnen ska vara symptomfria i minst ett dygn, innan de kan få komma tillbaka, eller som man säger på förskolan Gläntan, två symptomfria dagar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om