Vinterkräksjukan på gång - så skyddar du dig
Nu är det högsäsong för vinterkräksjukan. - Gå inte till jobbet så fort du tillfrisknat utan stanna hemma ett par dagar extra, lyder Smittskyddsinstitutets uppmaning.
Åkomman kan slå till när som helst men är vanligast under den kallare delen av året.
- Vi fick signaler innan jul om att den fanns på dagis, berättar Solgerd Gotvik, smittskyddssjuksköterska vid Visby lasarett.
Än så länge har inga patienter vid lasarettet drabbats.
Statliga Smittskyddsinstitutet får fortlöpande information från ett dussin laboratorier i landet. De står i sin tur i kontakt med sjukhusen.
- Den senaste rapporten visar att spridningen än så länge ligger på låg nivå, under det normala. Det ser inte ut att bli så farligt den här vintern, konstaterar Kjell-Olof Hedlund, chefmikrobiolog vid Smittskyddsinstitutet.
Handhygien är viktig för den som vill minska riskerna att drabbas, understryker Hedlund.
Viruset är ytterst smittsamt. Den som varit sjuk kan efter tillfrisknandet sprida smittan i upp till två dygn, ibland längre.
Inkubationstiden är mellan 12 och 48 timmar.
Spridningen kan ske både genom direkt och indirekt kontakt mellan människor, via dricksvatten eller när en sjuk person hanterar livsmedel som sedan äts av andra.
Flera gånger varje år bryter sjukdomen ut efter att någon ätit smittad mat. Djupfrysta importerade hallon och ostron är vanliga orsaker till utbrott.
- Den som varit sjuk bör stanna hemma en eller två dagar till för att inte smitta andra. Det är särskilt viktigt när det gäller personer som hanterar mat åt andra eller arbetar med gamla människor, säger Kjell-Olof Hedlund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!