Vinterkräksjukan på väg till ön

Vinterkräksjukan är på väg.
Men den väntas inte slå till på Gotland förrän kring jul- och nyår.
- Den brukar komma efter helgerna när folk varit på fastlandet, säger Solgerd Gotvik, smittskyddssjuksköterska.

Foto: JONAS EKSTR÷MER / SCANPIX

Gotland2011-12-12 04:00

Vinterkräksjukan kommer ofta hastigt med kräkningar, diarréer och magsmärtor. Men än så länge finns inga kända, större utbrott på ön.

Åkomman är väldigt smittsam. En enda person kan smitta ner en hel arbetsplats eller skola.


Lasarettet vaksamt
På lasarettet är man mycket vaksam för att kunna begränsa spridningen bland redan sjuka och svaga.

- Vi är ganska strikta. Finns det fler än två eller tre fall bland personal och patienter på en avdelning inför vi intagningsstopp och besöksförbud där, berättar Solgerd Gotvik.

Sjukdomen är vanligast mellan november och april, med en topp mellan januari och mars. Men den kan även förekomma andra tider på året, vanligen i samband med smitta via livsmedel eller vatten.

Från det att man smittats till att sjukdomen bryter ut går det vanligen mellan 12 och 48 timmar.


Snabbt förlopp
Vinterkräksjukan kan påminna om andra magsjukdomar men skiljer sig genom det plötsliga insjuknandet.

Vinterkräksjukan börjar ofta mycket hastigt med kräkningar, diarréer och magont som kan hålla på i upp till tre dygn.

Den drabbade kan också få feber, huvudvärk och muskelvärk.

Efter att ha haft vinterkräksjuka kan man ha ett visst kortvarigt skydd mot sjukdomen, så kallad immunitet. Men man kan bli sjuk flera gånger.


Många reser
Sjukdomen väntas slå till på Gotland i samband med jul- och nyårshelgerna, när många människor reser mellan Gotland och fastlandet.

- Hur det blir i vinter vet vi inte, men i fjol var det i alla fall ganska få fall, säger Solgerd Gotvik.

Värre var det för några år sedan, då drabbades lasarettet så hårt att det beslutades om besöksförbud på hela anläggningen i flera veckor.

Tvätta händerna noga, framför allt före måltider och efter toalettbesök.

Använd flytande tvål och pappershanddukar i offentliga miljöer som skolor och arbetsplatser.

Undvika att äta av bufféer där många personer kommer i kontakt med maten.

Undvika att besöka magsjuka personer.

Undvik att smitta andra genom att:
Tvätta händerna ofta

Inte laga mat åt andra.

Vara extra noga med din personliga hygien.

Inte vara på platser där du kan smitta andra

Vara hemma från skolan, jobbet och andra aktiviteter minst två dygn efter att du blivit helt symtomfri.

Symtomfria familjemedlemmar som känner sig helt friska behöver inte stanna hemma. Men det är viktigt att byta till rena kläder innan man går hemifrån och att gå hem direkt om man får symtom.

Källa: Vardguiden.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om