Vintertrötthet ger köprusch

Med våren kommer solen och med solen kommer värmen.Med värmen kommer lusten att påta i trädgården. - Nu vill majoriteten av våra kunder ha tomater, säger Berndt Röcklinger på Röcklingers handelsträdgård i Lärbro.

Berndt Röcklinger.

Berndt Röcklinger.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2011-04-21 04:00

Optimisten och primörälskaren hade kanske hoppats på en och annan färsk liten sparris redan till påskmiddagen, men det kommer att vara få förunnat.

- Vi odlar ingen egen sparris utan köper in den. Och våra leverantörer har ingen sparris klar än, de är fortfarande för små, säger Berndt Röcklinger.

Berndt och hans bror Åke driver Röcklingers handelsträdgård i Lärbro, och där har vårruschen precis börjat.

- Många är trötta på vintern, som liksom förra året varit ovanligt lång. Vintern har tagit mycket energi, och nu vill man komma igång med odlandet när det äntligen blivit lite varmare, resonerar Berndt Röcklinger.


Stor tävlingshysteri
I går skördades vårens allra första tomater i Röcklingers stora växthus, och snart är det dags för de första gurkorna.

Berndt Röcklinger tycker att det ibland blir lite väl stor hysteri kring "tävlandet", vem som lyckas driva fram årets första sparris, årets första tomat, eller årets första jordgubbar.

- Och är man inte först, kan man lika gärna vänta tills det blir lönsamt, skämtar han.

Ungefär 70 procent av allt som odlas i företaget är ätbara produkter, resten är blommor och andra växter som är mera prydnad än föda.


Blomsterprakt
Berndt Röcklinger visar runt bland växthus och drivbänkar. Han har ungefär 3 800 kvadratmeter yta i uppvärmda växthus, så där ryms det mesta.

Där växer en av vårens mest pålitliga växter, penséerna; där frodas årets nyhet, de svarta petuniorna; där odlas den allra senaste sådden av petunior med bara ett par centimeter höga som gröna blad; där finns de alltid populära pelargonierna; och snart packas de nylevererade, 150 olika sorterna av perenner upp.

- Penséer klarar 6-7 minusgrader, om det skulle bli kallt någon natt. Det är säkra vårblommor. Av petunior kommer nya färger hela tiden, senast svarta, det finns dubbla färger, randiga... snart finns det väl rutiga petunior också, förklarar Berndt med ett skratt allt eftersom han rör sig mellan hyllor och växthus.

- Pelargonier går det alltid mycket av. Dem kan man förresten äta också.


Mycket ljus och värme
Men trots mängden blommor är det som sagt grönsaker som utgör den största delen. Redan nu börjar det spira i de flesta av Röcklingers odlingsbara ytor. Tomaterna och gurkorna är inte ensamma; där finns också tunna strån av dill; många olika sorters sallad; blivande kronärtskockor; purjolök; små blad av persilja; paprika; melon; och minigurka, där rötterna på de små gröna växterna redan har en stark doft av just gurka.

- Att ha växthus är som att ha djur. På hösten och vintern måste man ge värme och ljus, på sommaren måste man ge vatten, sammanfattar Berndt Röcklinger.

+16,5 grader är nattemperaturen i Röcklingers tomatväxthus.

+18,0 grader är grundtemperaturen dagtid inne hos tomaterna. 300 watts belysning på dagen ger ytterligare +1,8 grader, och dessutom måste bör man vrida upp +1,5 grad till som kompensation för ventilationen.

8-9 tomater per klase ger bäst utdelning i skördevikt.

20-22 blad per planta är ultimat. Om det är fler, går det onödigt mycket näring till bladen och inte till tomaterna.

Det ska sitta 3 blad mellan varje klase.

Bland de 1000-tals tomatplantorna, sitter 5-6 humlebon, med vardera 50-60 humlor i. De pollinerar tomatplantorna.

Tomatplantorna är cirka 11 meter långa efter 8 veckor. Det finns dock en kompakt variant, som bara blir 1 meter hög.

Under högsäsong skördar Röcklinger 3-4 ton i veckan, och på ett år skördas cirka 65-70 ton tomater.

Ungefär 85 procent av tomaterna som odlas är röda. Resten är orange.

Källa: Berndt Röcklinger

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om