"Viruset inaktiveras och dör av värme"

Värmen i luften minskar möjligheterna att fastställa om döda fåglar bär på det aggressiva viruset H5N1. Viruset klarar inte värme och därmed försvåras analysen.

Gotland2006-04-07 06:00

Plusgrader gör att fågelviruset dör. För en fågelkropp i förruttnelse handlar det om några timmar. Fördelen är samtidigt att risken för smittspridning minskas.
- Viruset inaktiveras och dör av värme. För en fågelkropp i förruttnelse handlar det om ett par timmar. Sedan går det inte att fastställa om en död fågel burit på smittan.

Det säger Annika Wallén-Norell vid Jordbruksverkets pressjour i Jönköping.
Samtidigt påpekar hon att med högre temperatur minskas risken för spridning av virus. Det är en konsekvens av det fina vädret som förstås är positiv. Stiger temperaturen över noll grader, då sätter förruttnelseprocessen igång i döda kroppar.
- När förruttnelseprocessen har satt i gång, då är det fråga om maximalt ett par timmar som vi har på oss att påvisa fågelinfluensa. För analysens skull måste man packa döda fåglar kallt och är det varmt, då måste man frysa ner dem när de skickas in. Då gäller det att stoppa upp förruttnelseprocessen, förklarar pressjouren vid SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala.

Vid utbrott av allvarliga smittsamma djursjukdomar, som till exempel fågelinfluensa, är det Jordbruksverket som har det övergripande ansvaret för beredskap och bekämpning. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är expertmyndighet med ansvar bland annat för provtagning och diagnostik av fågelinfluensa på upphittade fåglar.

Från SVA noteras att fåglar utsöndrar virus i avföringen och smitta överförs via nära kontakt med sjuka fåglar eller deras avföring. Smitta kan finnas i fågelavföring maximalt ett par dygn och i torr avföring högst ett par timmar. Vid förruttnelse kan virus finnas kvar maximalt ett par timmar.

Fortsätter patrullera
På Gotland fortsätter hemvärnet att patrullera av skyddsområdena på ön. I går på torsdagen skedde sökning efter döda fåglar i Fårösundsområdet och i förrgår var det trakterna vid Lickershamn som gicks igenom. Både på onsdagen och torsdagen fanns insatschefen, distriktsveterinär Agneta K Norström med på plats. Inga döda fåglar påträffades i Lickershamn, men ett par stycken togs omhand i Fårösund och dessa skickas nu för analys till SVA.
- Efter två dygn utsöndras inget virus från en död fågelkropp. Det betyder att smittan därefter inte kan spridas vidare och det är förstås bra, slår Agneta K Norström fast. Samtidigt pekar hon på vad som närmast är viktigt och framhåller att fjäderfähållarna måste motiveras att följa direktiven. Nya direktiv väntas från Jordbruksverket och vad som gäller är att skydda tamfåglarna från vilda fåglar. Fjäderfähållarna måste exempelvis hålla och fodra sina hönsfåglar under tak.

De senaste analyserade fynden av döda fåglar från Gotland, en berguv från Lickershamn och en skarv från Fårösund, hade inte fågelinfluensa. Det noterades i tisdags denna vecka från SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!