I veckan kom flera oroväckande nyheter på smittfronten. Folkhälsomyndigheten, FHM, varnade för ökande spridning och en omikronvåg som kan nå samma nivåer som i fjol. Från Region Gotland kom en covid-rapport med en dramatisk uppgång i antalet fall jämfört med veckan innan. 18 patienter med denna smitta låg då inne på Visby lasarett, även om ingen av dem behövde intensivvård.
Sjukhuset upplevde redan ett pressat läge, med höga nivåer både på beläggningen och sjukskrivningarna inom personalen.
– Det är RS-virus, influensa och corona som tillsammans ger fler inlagda och fler egna sjukskrivningar. Det blir en belastning på vården, men även på andra samhällsfunktioner. Råden är ju att stanna hemma vid symtom, då blir det en del som inte kan jobba, säger smittskyddsläkare Sven Montelius.
Gällande när toppen nås, lokalt på Gotland, är osäkerheten alltjämt stor. Nationellt talar FHM om någonstans kring årsskiftet.
– Man kan tänka sig att vi har någon veckas förskjutning här på ön, sedan kan smittvågen hålla i sig in i januari. Inom vård och omsorg behöver man vara beredd, säger Maria Amér, även hon smittskyddsläkare.
Inom många svenska regioner har sjukhusen gått upp i så kallat stabsläge den senaste tiden, inklusive lasarettet i Visby.
– Men det är inte stabsläge just nu, då det åter har varit lite lugnare, så det är ändå inte samma läge som de senaste vintrarna, bedömer Sven Montelius.
Han menar att vi i allmänhet har "slappnat av gällande pandemin" och att vi därför ser den här typen av "efterslängar" fortfarande:
– Men corona ändrar också karaktär hela tiden och verkar bli mer och mer smittsamt. De som tillhör någon riskgrupp och inte vaccinerar sig fullt ut tar en risk.
Råden är desamma som vanligt, att vaccinera sig och att inte vara på arbetsplatsen eller vistas bland folk om du är sjuk.
Vid den här tiden i fjol var det tuffare restriktioner som gällde. I år finns inga planer på att begränsa jul- och nyårsfirandet rent generellt, varken från FHM eller lokalt.
– Eftersom covid inte länge klassas som en samhällsfarlig sjukdom finns inga nationella restriktioner. Om man mår bra behöver man inte heller undvika julfesterna, säger Sven Montelius.
Tror du att alla dem som redan bokat in någon stor juldagsfest verkligen stannar hemma vid symtom?
– Jag hoppas ju det. Vi måste lita på att individen gör rätt bedömning.