Visade hur psykiskt sjuka kan bli kvitt sitt tobaksberoende

Psykiskt sjuka röker mer än andra. Många psykiskt sjuka är storrökare och gör av med 2-3 paket cigaretter om dagen.
Detta är påståenden som stöds av statistiska uppgifter.
En annan sanning är att psykiskt sjuka rökare har särskilt mycket att vinna på att sätta stopp för rökningen. Efter den temadag som ordnades i lasarettets aula i går finns det fler än tidigare i vårdpersonalen som kan mer om hur rökavvänjningen kan utformas.

Gotland2006-10-19 06:00
Mona Wahlgren, som jobbar på lasarettets tobakspreventiva avdelning, berättade att hon för en tid sedan fick ett bidrag till verksamheten från Hjärt- och lungsjukas förening på Gotland och att hon valt att spara pengarna för att satsa på något viktigt. Temadagen om tobaksavvänjning för psykiskt sjuka och funktionshindrade betecknar hon som väl värd att satsa de 15 000 kronorna på.
Barbro Holm Ivarsson arbetar nu på Folkhälsoinstitutet, men kan referera till en lång tjänstgöring inom Stockholms läns landsting. Hon har jobbat speciellt med den problematik som finns kring pysksjukas rökvanor. Hon har sett hur dessa lider och blivit engagerad. Hon refererade till en kvinna som mest suttit vid köksbordet och rökt, 2-3 paket cigaretter om dagen.

En tredjedel av pengarna
Detta är inte ovanligt och beteendet medför problem inte minst ekonomiskt. Med en knapp inkomst är det ingen överdrift att säga att en tredjedel av pengarna går upp i rök. Många äter dåligt helt enkelt för att de inte har råd med riktig mat.
Barbro Holm Ivarsson berättade om att den rökande kvinnan ställt upp på kraven på förändrat beteende. Hon fick förslag om att hon skulle gå ut och gå varje dag. Och så skulle hon lyssna på Mozart. Och baka bullar!
Det tredje kravet kom mest till för att hennes barn skulle få lust att komma och hälsa på, vilket de annars inte var så intresserade av eftersom kyl och frys alltid var tomma.
Kraven, som kvinnan uppfyllde, ledde till ett nytt liv - ett rökfritt liv.
- Hon ringer nu en gång om året och tackar för sitt nya liv, berättade Barbro Holm Ivarsson.

85 av 100 vill sluta
När det gäller rökningen i dag så gäller rent generellt att 85 procent av rökarna vill sluta. Detta gäller även de psykiskt sjuka.
Barbro Holm Ivarsson menade att man kan koncentrera sig på de som verkligen vill sluta röka och lämna de övriga därhän.
För rökare är det svårt att sluta om de inte får den rätta hjälpen. Detta gäller också psykiskt sjuka där det kan tilläggas att det är svårare än annaras att hitta just den rätta hjälpen. Men under gårdagen berördes metoderna, bland annat detta med motiverande samtal där personalen verkligen försöker att få reda på hur starkt motivation den rökande har för att sluta. Behandlingen måste sedan anpassas till den psykiskt sjukes behov.
Sammanfattningsvis: Efter temadagen är det många inom vården som har en bättre grund att stå på än tidigare då det gäller psykiskt sjukas tobaksavvänjning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om