Visade olika sorters grafik

Torrnålsgravyr, screentryck, pappografi och stenlito var några av de tekniker som visades upp i Grafikverkstan i helgen.

Gotland2002-07-22 04:00
­ Vi kände att det är få människor som känner till vad grafik är. Många kallar allt litografi eller affisch, säger Hanna Backman, Grafikgruppen, om hur idén till att ha öppet hus uppstod.
Hon har märkt att människors uppfattning förändras när de ser hur man gör.
De blir fascinerade och får större respekt för hantverket. När man känner till en teknik uppskattar man den troligtvis mer.
<span class=MR>Grafik är samlingsnamn</span>
Här skiljer man på grafik och originalgrafik. Medan grafik är ett samlingsnamn för alla sorters tryckalster är originalgrafik ett mer renodlat konstnärligt tryck, ett originalkonstverk. Efterfrågan på originalgrafik är ungefär densamma som för konst överlag, berättar Ulf Pettersson, Grafikgruppens ordförande.
­ Grafikens starka sida är att man kan trycka en upplaga. På det sättet är det en förhållandevis billig konst jämfört med till exempel en oljemålning eller en skulptur.
Redan hos de gamla grottmålningarna har det förekommit olika typer av schablontryck. Därefter har grafiken utvecklats genom boktryckarkonsten och utvecklas fortfarande.
­ Man korsbefruktar gammal och ny teknik, förklarar hanna Backman.
<span class=MR>Fet krita</span>
Ulf Pettersson visar hur man arbetar med stenlitografi. Hur porös sten är grunden i en teknik som bygger på att vatten och fett inte blandar sig. En fet så kallad lito-krita används på stenen som sedan bearbetas med kemikalier för att det feta ska fastna i stenen. Stenen mättas sedan med vatten före tryckning i pressen. Då är det endast den feta färgen som fastnar på motivet.
Anne Nilsson demonstrerar torrnålsgravyr, en teknik där man använder en vass nål med vilken man ruggar upp kopparplåten och på så sätt ristar in motivet. När man sedan färgar in plåten lägger sig tryckfärgen i de ristade spåren. Den överflödiga färgen torkas bort. Då man trycker ger färgen i spåren en djup svärta på papperet medan de uttorkade partierna i plåten ger vita fält.
Det finns något sensuellt i själva tekniken, menar Anne Nilsson.
­ Att stå inför en vit duk kan vara jobbigt. Här kan man fila plåtkanter och hamna i något slags vila. Jag gillar att nålen och plåten är så hårda. Man måste verkligen ta i och det gör att linjerna blir lite taffliga. Många tror nog att sånt här spruttar fram ur en maskin, inte att det är ett hantverk.
Ulf Pettersson och Hanna Backman visade screentryck i Grafikverkstans övervåning.
Grafikverkstan. Kerstin Ostwald demonstrerade pappografi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om