Visade uppskattad Jemsebymetod

Pixlar och rasterpunkter är vardag i den grafiska industrin, där den nya digitala tekniken förenklat framställningen av tryckta alster.

Gotland2004-05-21 04:00
Men för dem med höga krav på kvalité vid reproduktion av bilder är pixlar och rasterpunkter ett otyg. För dem finns några alternativ, bland annat Jemsebymetoden. Fotograferna Lennart Nilsson och Arne Sucksdorff hör till dem som utnyttjat den reproteknik som uppfanns av Anton Jemseby på 1940-talet och som sedan utvecklats av hans son Bo Jemseby.
I går öppnade Bo Jemseby en utställning i Jacobsen & Ragnarssons grafiska verkstad i Hemse. Egna fotografier, reproducerade bilder visas tillsammans med en rad böcker som utnyttjat Jemsebymetoden.
­ Det här sammanfattar mitt liv som bildmakare, säger Bo Jemseby som är på plats i Hemse för att berätta om utställningen och leda en workshop kommande helg.
Jemsebytekniken har fått många lovord. Utställningens böcker är utgivna av förlag med höga krav på bildkvalité. Här finns konstböcker med bilder av Carl Larsson och Elsa Beskow, fotoböcker av Irving Penn och naturfotografen Edvin Nilsson.
Jemsebymetoden använder stokastiska raster eller akvatintraster, som ger bilder utan rasterpunkter. Bilderna får ett djup och en kontrast som traditionell reproteknik inte klarar, och ytterligare en fördel med metoden är att bilderna kan förstoras betydligt mer än med traditionell teknik.
<span class=MR>Riktar sig mot konstnärer</span>
Men mot den digitala utvecklingen har Bo Jemseby ändå ingen chans. Istället för att försöka intressera den grafiska branschen för metoden riktar han sig mer och mer till konstnärer, och fotografer som vill arbeta konstnärligt. De raster som Jemsebymetoden använder har många möjligheter och kan användas kreativt i skapande verksamhet.
­ Mitt arbete nu går ut på att förenkla metoden så att den både blir billigare och lättare att arbeta med, berättar Bo Jemseby.
Som ett led i det arbetet håller man i Hemse en workshop kommande helg. Bo Jemseby visar hur han utvecklat nya metoder för mörkrumsarbete.
Utställningen i Hemse, som avslutas i dag, innehåller även en avdelning med bilder från Fårösund. Det var där Bo Jemseby gjorde värnplikten 1956, och kameran fanns ofta till hands.
Smått. Utställningen i Hemse sammanfattar Bo Jemsebys karriär ­ som fotograf, reprotekniker och uppfinnare.
Bo Jemseby framför en Stockholmsbild. Bilden har gjorts med Jemsebymetoden.Foto: HENRIK RADHE
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om