Visborg blir ny stadsdel och Toftavägen dras öster om Vibble

Södra Visby blir stadens heta del de kommande åren. Visborgsslätt och Kopparsvik blir nya, viktiga stadsdelar i Visby om intentionerna i "Hela Visby", översiktsplanen för Visby följs.
Satsningen på Visborg (P 18) medför bland annat att en ny dragning av länsvägen söderut mot Tofta-Klintehamn föreslås. I stället för att som i dag gå igenom Vibble bör trafiken ledas öster om samhället.

Gotland2006-02-10 06:00
Förslaget till översiktsplan för Visbyområdets utveckling 2010-2025 är mycket omfattande, ca 100 sidor, och innehåller diskussioner och förslag ur en rad synvinklar.
Inledningsvis har man låtit en person utan tidigare anknytning till miljön, Rasmus Waern, tekn. dr. i arkitektur, redogöra för sina iakttagelser av två dagars rundcykling i Visbys ytterområden. Ytterstaden är påtagligt glest bebyggd jämfört med den täta innerstaden konstaterar han och framhåller att det märkligaste området är "virrrvarret mellan Söderport och Överskottsbolaget".
- Med positiva ord kan sägas att området har möjligheter.
Ytterstaden är föremål för störrre intresse än på länge. "Ytterstadens tillblivelse har skett mycket i skuggan av den uppmärksamhet som under åren riktats mot Innerstaden. Ytterstadens utveckling har emellertid sedan en tid tillbaka kommit dithän att också ytterstadens egna intressen skall vägas mot varandra när Visby i sin helhet skall växa och utvecklas", heter det i planen.
Vissa begränsningar fortsätter att gälla. Flygplatsens belägenhet med tillhörande bullerstörningar medför fortfarande vissa byggstopp norrut. Hamnen och dess framtida verksamhet måste säkras. Innerstaden är världsarv med allt vad det innebär. Däremot har "proppen gått ur" vad gäller stadens expansion söderut efter P 18:s nedläggning och ett uttalat mål är att Visborgsslätt skall bli en ny integrerad stadsdel, Visborg, i Visby.
En rad förslag i planen bygger på det kontorversiella temat förtätningar av nuvarande områden. Åtskilliga sidor i planen ägnas en diskussion om grönytornas betydelse och användning. Visby är i dag till stora delar en grön stad konstateras det.
Sex större strövområden anges som inte får byggas bort: Fyra är redan säkrade; Gravarna, Rävhagen, Krokska dungen och Galgberget. Två "nya" områden föreslås bevaras som grönområden: Södra Hällarna i anslutning till reningsverket och delar av P 18-skogen söder om föreslaget idrottscentrum. Ändå bedöms det finnas ytor för alla typer av exploatering i attraktiva lägen.

Omvandlingsområden
Omvandlingsområden är benämningen på de delar av staden som anses tänkbara för mera omfattande förändringar. Några av dessa är:

Kopparsvik,
söder om hamnen, är ett av de äldsta, bebyggda områdena utanför innnerstaden. Vid senare delen av 1700-talet bestod bebyggelsen utanför muren i huvudsak av några väderkvarnar samt den begynnande industrin vid Kopparsvik. I dag finns här Lantmännens anläggning och norr därom oljecisterner.
Men Lantmännen har i sin utredning om koncentration av verksamheten flaggat för nedläggning av Visbyanläggningen och en markförsäljning är tänkbar. Redan i dag finns det plats för andra verksamheter, södra delen av området under klintkanten kan exempelvis användas för båtuppställning, framhålls i planen.
Oljecisternerna bedöms dock bli kvar under en längre tid framåt. En flytt är önskvärd men förenad med så höga kostnader att det inte är realistiskt.
I planen konstateras att områdets strategiska läge i hamnens närområde med fördel borde kunna utnyttjas för exempelvis hotell, kontor och/eller andra mer människointensiva verksamheter. Dock ligger området inom skyddsavståndet (en km) från reningsverket vilket gör bostäder olämpligt.
Gutevägen planeras att flyttas söderut och en rondell anläggas vid anslutningen till Söderväg. Området med kvarnarna på ömse sidor Gutevägen bevaras, dock kan Plågan få användas som café.
Gamla sockersilon på

Holmen
i Visby hamn är många intresserade av. Holmens ca 20 000 kvm frigörs för annan verksamhet när godshanteringen flyttas vilket beräknas vara klart till 2008. I planen konstateras att området bör ha en publik karaktär med inriktning på turism. Dock ska Högskolans behov av expansionsutrymme beaktas.

P 18-området
(blivande stadsdelen Visborg) föreslås få tre huvudindelningar vad gäller kasernområdet. Kasernerna med den grusade exercisplanen blir en förvaltningsstad. Söder om detta finns ett lummigt, grönt parti som kan bli boende i "trädgårdsstad". Den sista delen med Miloverkstaden bör kunna utvecklas till ett industri- och handelsområde.

A 7-fältet
öster om Allégatan utgör ett av stadens största utbyggnadsområden för bostäder. Ca 500 lägenheter är det tänkt att bli.

Kultur och handel
Kulturen och idrotten bör också få nya möjligheter.
I Visby bör finnas ett kulturhus. Det gäller framför allt för scenkonst, teater, musik och dans, för både amatörer och professionell verksamhet.
Nya större anläggningar för idrott bör lokaliseras till ett nytt idrottscentrum inom f.d. P 18. Dock bör ridsporten få möjlighet att utvecklas i nuvarande område, Rävhagen.
"Stråket Strandpromenaden" ska knyta samman och utveckla pärlbandet av miljöer med skiftande karaktärer som finns mellan Kneippbyn och Snäck.
Den omdiskuterade handelspolicyn för Visby från 2001 skrotas och ersätts av handels- och industristrategier i översiktsplanen. I förhållande till folkmängden borde det inte finnas behov av fler externa områden för handel i Visbyområdet, heter det i planen. I samband med utvecklingen av Visborgsslätt bör det dock skapas möjligheter för verksamhet och handel i Visbys södra delar. Nya etableringslägen för bensinstationer bör studeras längs Visbyleden.
Parkeringssituationen skall särskilt utredas och lösas med annat systemtänkande än dagens. Räcker inte befintliga ytor måste parkeringsgarage byggas. Säsongsberoende parkeringsbehov utgör i vissa delar av stan ett hot mot tanken om den "hela" och "färdiga" staden.
I planen framhålls att en "Byggnadsordning för Visby" bör tas fram. Denna skall behandla och redovisa stadsdelarnas karaktärsdrag, kvaliteter och särarter och bli vägledande för hur dessa värden kan tas tillvara när staden förändras, förnyas och utvecklas.
Ett två månader långt samråd kommer nu att äga rum angående översiktsplanen. Under denna tid kommer materialet bland annat att göras tillgängligt genom en utställning på Almedalsbiblioteket, föredrag och stadsvandringar till vilka alla hushåll på ön kommer att få en inbjudan att medverka.
Slutligen kommer planen att avhandlas i kommunfullmäktige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om