I augusti 2005 tog fastighetsbolaget Vasallen över Visborg, före detta P18.
Området är 50 hektar stort och har 85 byggnader, exempelvis kontor, verkstäder och idrottsanläggningar.
I dag finns där hyresgäster som Restaurang Hwitstierna, Miloverkstaden, Ragnsells och Högskolan på Gotland.
Knappt hälften av totalt 70000 kvadratmeter lokalyta är uthyrd. År 2009 planerar såväl kommunen som länsstyrelsen att flytta dit stora delar av sina respektive administrativa verksamheter.
Sydost och väster om själva Visborg ser kommunen stora möjligheter till en naturlig expansion av Visby, med främst bostäder men också och viss handel.
För några månader sedan gav kommunen Håkan Persson på landskapsarkitektföretaget Temagruppen, i uppdrag att kartlägga förutsättningarna för bevarande kontra exploaterande. På tisdagskvällens öppna möte på Almedalsbiblioteket, presenterade han för första gången bilder av en möjlig framtid för det 380 hektar stora området.
12000 boende
Före mötet talade GA med planarkitekt Anders Ranberg på stadsarkitektkontoret.
Det talas om över 4500 nya bostäder...
- Vi pratar om en tredjedel av hela Visbys yta, så det är klart det finns utrymme. Pratar man om så stora siffror som 4500, då gäller det när Visborg gått ihop med Vibble och är en fullt utbyggd stadsdel i Visby.
Anders Ranberg räknar.
Om man bygger 4000 lägenheter och det bor tre i varje, då har man nya bostäder för 12000 personer.
I dagsläget bor omkring 22500 i hela Visby.
- Vem bygger man för? Det är en bra fråga. Vi vet att det finns många olika typer av behov. Vi gotlänningar behöver mer bostäder i Visby och många har dubbelboende men vill vara större delar av sin tid på Gotland. Det är ofta en kapitalstark grupp. Jag tycker vi bygger för Visbys utveckling. Det här är plusbostäder, inte för omflyttning inom Visby.
"Kan påverka"
Förslaget att exploatera området har mött protester, med tal om bland annat kommande generationers rätt till oförstörd natur och om att det borde bli naturreservat.
Anders Ranberg menar att alla fortfarande har goda möjligheter att påverka områdets framtid.
- Det här är en av de första gånger vi har ett allmänt möte innan politikerna tagit ställning till ett förslag. Här låter de oss tjänstemän presentera plus och minus och förslag på vad man kan göra utifrån de förutsättningarna. Det kan vem som helst tycka till om, och det vill politikerna ha med sig.
De tyckanden som framkom under tisdagens möte, ska bifogas de över 700 synpunkter och yttranden som allmänhet, myndigheter och organisationer redan lämnat, om framtiden för "Hela Visby".
Se hela skissen
Visborg och Hällarna - så kan de bebyggas
Kommunen vill att Visborg och södra Hällarna ska bli en ny stadsdel för boende, arbete och fritid. Tanken har följts av såväl storslagna visioner, som av oro och ilska.På tisdagskvällen bjöd kommunen och Vasallen in allmänheten att säga sitt, innan politikerna tar ställning.
Foto:
Gotlands kommuns stadsarkitektskontor har tagit fram ett förslag till en fördjupad översiktsplan för Visbyområdet år 2025.
Planen omfattar 19 omvandlingsområden, exempelvis Visborgsområdet (före detta P 18), södra Hällarna, Galgberget och gamla A7-området (Artilleriet).
Förslaget har ställts ut för allmän beskådan och mer än 700 synpunkter och yttranden har kommit in, inom ramarna för dialogen om "Hela Visby".
Slutligt beslut väntas fattas av kommunfullmäktige sommaren 2009.
Planen omfattar 19 omvandlingsområden, exempelvis Visborgsområdet (före detta P 18), södra Hällarna, Galgberget och gamla A7-området (Artilleriet).
Förslaget har ställts ut för allmän beskådan och mer än 700 synpunkter och yttranden har kommit in, inom ramarna för dialogen om "Hela Visby".
Slutligt beslut väntas fattas av kommunfullmäktige sommaren 2009.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!