Visby behöver sina gröna rum

Det gröna rummet i staden är betydelsefullt. För många är staden hus - små och stora. Men det är viktigt med grönskan. Även om stadsträdgårdsmästare Suzanne Edström mött känslan att en del på Gotland tycker att visst kan man bygga på grönområden i stan, det finns så många grönområden längre ut på landsbygden.

Gotland2006-05-18 06:00
Men Suzanne Edström framhåller vardagsgrönskan och närgrönskan.
De gröna rummen var huvudtemat när Dialog hela Visby samlade allmänheten kring just det gröna rummet. Mötet hölls i Almedalsbibliotekets hörsal med det stora gröna rummet Almedalen utanför fönstren.
Suzanne Edström talade också om vardagsgrönskan man ser när man åker eller går till jobbet, om alla vackra tynnesbuskar som just nu blommor i vitt.
När man planerar ett nytt bostadsområde idag tar man vara på den normala grönskan och med utgångspunkt därifrån planerar man för vägar och hus.

Visbys entrér
Hon tog också upp Visbys entréer med skylten "Visby", ofta vid vägar med kala markområden. Vidare talade hon om parker och stadsnära skogar.
- Jag vurmar för kojor och kojbyggande för barn, sade hon. En del tycker det ser skräpigt ut där barn bygger, men det är viktigt för barnens kreativitet.
Senare nämndes Krooksa dungen som exempel på där barn får bygga kojor och ha skoj, men att en del vuxna Visbybor tycker det är skräpigt där och svårt att komma fram på stigarna.
Det lilla gröna rummet förtar inte det stora.
- Det lilla naturrummet man går i under morgonpromenaden med hunden värdesätter jag lika mycket som den stora stadsparken, sade Suzanne Edström.
Trädgårdsarkitekt Tommy Daun berättade mycket om gamla träd och unga träd i Visby, om successionen så att allt inte är lika gammalt. Även problem med äldre, aggressiva träd berättade han, om träd som lyft asfalt och rötter som gått ner i ledningar.
Längs Allégatans ena sida har en rad trädmagnolior planterats. De börjar just nu att blomma och ännu vackrare blir det när det växt till sig.

En park för barn
Tommy Daun tog också med besökarna till kvarteret Vitkålens gröna rum, som förnyats på ett sätt som gjort invånarna där väldigt nöjda. Istället för all den berberis som fanns, puttig och stickig med punktering på cyklarna som följd, finns idag band annat tre härliga parker. En park är för barn upp till fem år, den tål att lekas i, Victoriaparken i engelsk stil med stål, ten och betong och parken för större barn med cykelvägar med mera.
Gotlands idrottsförbunds ordförande Lars Sjöholm gav inblickar i hur bostadsområden bör har näridrottsplatser för både äldre och yngre. Idrottsplatser för oorganiserad verksamhet, motion, avkoppling, och socialgemenskap. De blir nya mötesplatser för alla och placeras nära skolor, fritidshem och bostäder, platser att användas året om.

Hoppas på näridrottsplats
Lars Sjöholm hoppades på en näridrottsplats eller spontanidrottsplats på A 7-området och hans förhoppning är att den skall kunna li en realitet fram i höst.
Inledningsvis berättade arkitekt Ulrika Lundquist och landskapsarkitekt Liv Sonntag om frörätning och gröna rum i det gamla bostadsområdet Södra Guldheden i Göteborg.
Kvällen leddes av Dialog hela Visbys projektledare Lisa Östman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om