En ny regional cykelplan kommer snart bli verklighet på Gotland, och förväntas klubbas igenom innan sommaren. Cykelplanen syftar till att få cyklandet att öka och målet är att 20 procent av alla resor inom regionen ska göras på sadeln. Planen har tagits fram av regionstyrelsen och Trafikverket, och gäller myndighetens alla vägar, det vill säga de utanför tätbebyggt område.
Visby omfattas med andra ord inte av den nya cykelplanen, som i stället har en egen plan som klubbades 2015 och sträcker sig till 2025. Där är man dock långt ifrån att nå sina mål, något som Johan Malmros (C) nyligen påtalade i en interpellation.
– Jag har länge konstaterat att Visby borde vara den perfekta cykelstaden, säger han.
Han ifrågasätter varför de åtgärder som gjorts för att förbättra luftkvaliteten i Visby enbart begränsar bilismen, utan att också göra det enklare, säkrare och smidigare att använda andra transportmedel. Specifikt cyklandet pekas ut.
I cykelplanen från 2015 pekas vissa vägar ut som felande länkar med olika prioritet. Bland de med högst prioritet, alltså de vägar som bör prioriteras först, finns Brömsebroväg, Skolportsgatan och de södra delarna av Allégatan. Bland de med prio två finns bland annat Lasarettsgatan, Tallundsgatan och Jägargatan. Planen var att de felande länkar med högsta prioriteten skulle ha åtgärdats mellan åren 2015-2020, men det har inte skett. Inte heller de med näst högst prio, som skulle ha gjorts mellan 2018-2023, har fixats.
I planen läggs stor vikt vid vägar runt skolor och möjligheten för barn och unga att själva ta sig till och från skolan. Bland dessa finns Skolportsgatan och Brömsebroväg.
Den totala kostnaden för att genomföra alla etapper beräknas till drygt 8,5 miljoner kronor.
– Jag tror inte vi har ekonomin att göra allt på listan, utan det jag framför allt är ute efter är att ha med sig tänket, säger Johan Malmros.
Han ger exempel på rondellen vid Broväg, Atlasgatan och Norra Hansegatan. Han menar att ingenting gjordes för cyklisterna när den byggdes och att den nu mynnar ut till inget. Han medger dock att byggnationen kan ha gjorts under förra mandatperioden, när Centerpartiet hade ordförandeposten i tekniska nämnden.
– Det gjordes för lite då också, Centerpartiet var inte mycket bättre.
Målet är att cyklandet ska öka med 30 procent fram till 2025. Det blir svårt att nå. Enligt Mariette Nicander (M), nuvarande ordförande i tekniska nämnden, har cyklandet bara ökat fem procent mellan åren 2018 och 2023.
I svaret hon skrivit till Johan Malmros uppger hon att "det finns anledning att vara nöjd med de cykelfrämjande åtgärder som genomförts under denna mandatperiod", det trots statistiken. Hon skriver också att cykelplanen är ett ambitiöst styrdokument.
Vidare säger hon att teknikförvaltningen aktivt arbetar med flera initiativ för att förbättra cykelinfrastrukturen. Tre projekt för att åtgärda felande länkar ska igång; Brömsebroväg, Jägargatan och Tallundsgatan.
"Dessa kommer öka möjligheten att nå sitt resmål på en dedikerad gång-/cykelväg" skriver hon. På vilket sätt framgår dock inte, inte heller när åtgärderna i så fall ska göras.
En ny cykelplan för Visby ska tas fram nästa år, och samtidigt så förväntas den regionala cykelplanen, som inte omfattar tätorterna, klubbas innan sommaren. Där delar man också in sträckor i en prioritetsordning, och fokus ligger på sträckor med stor potential för cykelpending.
De områden med högst prioritet är:
- Sudersand - Ekeviken
- Visby - Roma
- Visby - Bro/Väskinde
- Visby - Stenkumla/Träkumla
Sträckorna har delvis tagits fram med hjälp av inhämtad data från mobiltelefoner som kartlagt rörelsemönster, något som Helagotland tidigare berättat. Övriga prioritetsområden handlar främst om att bygga ihop cykelvägnätet. Någon tidsplan eller planer för att bygga dessa redogörs inte i planen. Inte heller en ekonomisk kalkyl likt Visbys cykelplan.
De övriga prioritetsområdena är:
Prio 2:
- Klintehamn - Hemse
- Lärbro - Slite
- Broa - Sudersand
Prio 3:
- Bro - Lärbro
- Lärbro - Fårösund
- Roma - Ljugarn
- Ljugarn - Hemse
- Hemse - Burgsvik
- Visby - Endre
Den regionala cykelplanen skickas på remiss fram till den 31 januari.