Visby förlorar ännu en läkare

Visby lasarett förlorar nu ytterligare en av sina fast anställda läkare.
Det är Janusz Goch, överläkare vid dialysavdelningen, som sagt upp sig till följd av brist på medinflytande.
­Jag kan inte ta ansvar för något som jag inte kan påverka. Det handlar om människors liv, säger han.

Gotland2004-05-18 04:00
För ungefär ett år sedan var det flera narkosläkare som slutade. Sedan dess har även läkare på andra kliniker lämnat lasarettet eller tagit tjänstledigt. Och nu slutar alltså en till. Precis som flera andra tidigare gjort uttalar Janusz Goch kritik mot ledningen för lasarettet.
­De lyssnar inte på mig. Jag har inget inflytande över organisationen. Samtidigt blir det jag som får ta ansvar för deras beslut, utan att ha några befogenheter. Jag kan inte arbeta under sådana förhållanden, säger han.
<span class='mr'>Ingenting har hänt</span>
I fyra år han Janusz Goch haft tjänsten som överläkare på dialysavdelningen, men han har 20 års erfarenhet inom njursjukvården. Kompetens och erfarenhet som han inte tycker tas tillvara.
­Det har varit problem med organisationen och utrustningen ända sedan jag kom. Men jag har tänkt att det skulle bli bättre. Eftersom det inte blivit det så slutar jag nu.
En ny dialysavdelning ska byggas och en del av utrustningen på dialysavdelningen ska bytas ut.
Men enligt Janusz Goch har det förhalats i ett par år och ingenting har hänt.
<span class='mr'>Läkarbrist</span>
­Janusz Goch är missnöjd för att han inte får välja exakt vilken utrustning som ska köpas in, men så enkelt är det inte. Det handlar om miljoninvesteringar och vi är skyldiga att följa lagen om offentlig upphandling. Och det tar lite tid, men i höst räknar vi med att bygget kommer igång, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Jan-Olof Henriksson.
Han säger att det är en myt att många läkare slutar på lasarettet och att de flesta tjänster är besatta och omsättningen låg.
­Visst ska vi ta vara på de läkare vi har, men vi kan inte bryta mot lagen, tillägger Jan-Olof Henriksson.
Den 30 juni slutar Janusz Goch sin anställning och familjen flyttar från Gotland.
­Jag har inte svårt att få nytt jobb, det finns hur mycket som helst. Men Visby lasarett kommer att få problem. Det är brist på njurläkare. Jan-Olof Henriksson har bett mig ta tillbaka min uppsägning, men han är inte beredd att ändra på något. Då kan jag inte arbeta kvar.
<span class='mr'>"Vi känner enorm oro"</span>
­Vi är medvetna om att det är svårt att få tag på njurläkare. Men kanske kan det vara attraktivt att få vara med och bygga upp en helt ny dialysavdelning, hoppas Jan-Olof Henriksson. Misslyckas vi med rekryteringen får vi höra med Huddinge eller Karolinska om vi kan få hjälp där ifrån. Och det medicinska ansvaret har chefen på medicinkliniken på lasarettet.
Janusz Goch säger att det finns ett stort missnöje mot ledningen och att han inte kommer att bli den siste läkaren som säger upp sig.
­De som har makt bestämmer, men det är patienterna som drabbas, påpekar han.
­Vi känner en enorm oro över att han försvinner, säger Margot Kahlbom, i styrelsen för Gotlands sektion av Föreningen för njursjuka i Stockholm med omnejd. Jag är själv njurtransplanterad och kommer att få resa till Huddinge för eftervård när vår läkare slutat.
För ett år sedan fick hon en ny njure. Tack vare att Janusz Goch fanns här behövde hon bara stanna på Huddinge en vecka innan hon fördes över till Visby lasarett.
<span class='mr'>14 personer på dialys</span>
I framtiden kan det bli upp till tre veckor på fastlandet efter transplantation om mn inte lyckas rekrytera en ny specialist.
­Det kommer att bli väldigt dyrt för Gotlands kommun och otroligt jobbigt för många njursjuka, säger Margot Kahlbom.
Janusz Goch har lyckats få många gotlänningar njurtransplanterade under sina år på Gotland.
I dag går 14 personer på dialys på Visby lasarett, ofta flera gånger i veckan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om