Visby hamn i framtiden

Det finns förslag på stora förändringar i Visby hamn.
Den hamnutredning som nu finns tar sikte på att säkra hamnfunktionen åtminstone fram till 2025.
Bland annat föreslås att godstrafiken helt tas bort från Visby och istället läggas till Slite och Klintehamn.

Gotland2005-01-25 06:00
Hela hamnområdet skall snyggas upp. Bland annat skall trafiksituationen förbättras så att konflikten mellan bilar och oskyddade trafikanter blir mindre. Det förslås också att Holmen bebyggs med verksamhetslokaler och att sockersilon försvinner.
- Hamnen är vår livsnerv, säger tillförordnade hamnchefen Bertil Klintbom. Med det här förslaget kommer hamnen att koncentreras till linjetrafik, kryssningstrafik och gästhamnsverksamhet.

Farligt område vid terminalen
Godstrafiken föreslås alltså försvinna helt från Visby och istället koncentreras till hamnarna i Klintehamn och Slite, vilket kommer att kräva vissa utbyggnader i dessa hamnar.
- Men jag tycker det är klart positivt om man renodlar verksamheten i Visby, säger Bertil Klintbom.
Det handlar också om att snygga upp Visby hamn som i dag består av stora asfalterade ytor där konflikten är stor mellan motorfordon och oskyddade trafikanter. Ett farligt område är idag området precis framför färjeterminalens utgång. Där flockas massor av folk och mängder av fordon samtidigt.
- Där måste vi göra något innan en allvarlig olycka inträffar, säger Bertil Klintbom. Jag hoppas vi skall ha en lösning klar till sommaren 2006.

?Kallis? även i sommar
Men att strukturera trafiken på ett bättre sätt är något som gäller hela hamnområdet där det vistas mycket folk, inte minst sommartid. Trafiken måste delas in på ett mer logiskt sätt, framgår det av utredningen.
Man vill bygga separerade vägar för fordons- och gång- och cykeltrafik. Man vill satsa på avvikande material för att göra det tydligare var motorfordon och gång-och cykeltrafikanter skall vistas.
Därtill vill man snygga upp området med fler sittplatser, planteringar och strövområden. Ett förslag är att bygga vidare på strandpromenaden från Kruttornet och förbi nuvarande kallbadhus och vidare ut mot norra vågbrytaren.
- Nuvarande kallbadhus måste rivas, anser Bertil Klintbom. Kanske för att bygga ett nytt. Men sommarverksamheten i kallbadhuset kommer att fortsätta även denna sommar. När det gäller att göra miljön i hamnområdet mer attraktiv, så tycker jag man skall utgå lite från hur det ser ut i Katträngen idag. Där finns sittplatser, en trappa ner till gästhamnen där man kan sitta, planteringar och viss försäljning.

Sockersilon försvinner
Något som förmodligen kommer att få många att regera är att man planerar att ta bort sockersilon på Holmen. Hur den skulle kunna utnyttjas är något som har diskuterats under många år.
- Men så fort du rör i den, börjar bygga fönster och dörrar, då är det ingen sockersilo längre, understryker Bertil Klintbom. Då tycker jag att man lika gärna kan ta bort den. Jag vet att stadsarkitektkontoret är inne på samma linje.
På Holmen planerar man istället att bygga någon form av verksamhetslokaler som kan användas till allt utom bostäder.

Kryssningskajer
- Man kan tänka sig att Högskolan vill utnyttja lokalerna, kontorsverksamhet, gästhamnsverksamhet, men tyvärr inte bostäder, säger Bertil Klintbom. Det är inte möjligt i Sverige att bygga bostäder på ett sådant sätt.
En nyhet är också att man satsar på att bygga kajer för kryssningstrafiken. En första kan bli på västra sidan av Holmen där man inte behöver lägga ner så mycket arbete. Vidare är det tänkt att bygga kryssningskajer längs norra vågbrytaren.
- Nu har vi 160 kryssningsbesök anmälda för 2005, berättar Bertil Klintbom. Vi klarar inte mer än så utan måste göra något för framtiden. Tanken är också att det skall byggas ett mindre välkomstcenter för kryssningspassagerarna på Holmen.
Ett problem är att få till tillräckligt med parkeringsplatser för att fylla behovet för Högskolan, kongresshallen och andra verksamheter. De parkeringsplatser som idag finns i gästhamnen kommer att försvinna för att ge plats åt de barkassar som kryssningstrafiken för med sig. Istället är det tänkt att lägga en parkering med 200 platser vid kongresshallen
- Just kongressbesökarna har inte så stort behov av p-platser, säger Bertil Klintbom. Och är det något annat evenemang i kongresshallen så sker det kvällstid, då det borde finnas gott om platser..
Sen är det också fråga om man kan bygga parkeringsplaster i hamnområdets utkanter.

Flytt av oljedepån
- Lantmännens mark är tänkbar för parkeringsplatser, säger Bertil Klintbom. Men det är klart det är en bit från själva hamnområdet, så kanske måste man lösa det genom att ha miljövänliga bussar som går mellan parkeringen och själva hamnområdet.
Ett önskemål från de allra flesta som har yttrat sig över hamnutredningen är att man tar bort oljedepån från hamnområdet. Där finns ytor som också kan komma till nytta för utvecklingen av området.
- På sikt måste det vara möjligt att flytta oljedepån, säger Bertil Klintbom. Vi vet ju att drivmedelsmängderna minskar och därför måste man försöka hitta en annan lösning. Kanske skall man flytta oljedepån till en annan ort än Visby, även om det mesta av bränslet används i just Visby.

Ombyggnad i etapper
Oljedepån och leveranser av bränsle dit är en ständig fara loch säkerhetsbestämmelserna ökar hela tiden.
- Jag tror att just skärpta säkerhetsföreskrifter kommer att skynda på en flytt av oljedepån bort från Visby, säger Bertil Klintbom. Området skulle mycket väl kunna användas till parkeringsplatser.
Ombyggnaden av Visby hamn kommer att ske i etapper. Promenadstråk och problemen vid färjeteminalen kommer förmodligen redan till 2006. Nya kajer och resten av utbyggnaden kanske dröjer fem-sex år.
Visste ni förresten att det vandrar laxöring i en bäck som går under färjeleden i södra delen av hamnområdet. Den skall bevaras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om