Visby-mejeriet får ta emot mjölk från Kalmar-trakten
Omkring 100 miljoner kronor har investerats av Arla Foods i Visby-mejeriet. Efter den investeringen har mejeriet kapacitet att ta emot 150 miljoner kilo mjölk om året. Så stor mjölkmängd har man bedömt möjlig att producera på Gotland år 2010.Men redan vecka 9 i år så kommer vi att utnyttja anläggningen här till 100 procent, konstaterar mejerichefen Göran Nährström.Detta beror på att man nu för första gången i historien får ta emot mjölk även från fastlandet.
<span class=MR>731 000 liter i december</span>
Det som nu sker är att det regelbundet kommer en tankbil med Oskarshamnsfärjan och lämnar av sin mjölk på Österby-anläggningen. Göran Nährström, chefen på Österby, har räknat ut att det under december månad kom 731 000 liter fastlandsmjölk till Visby. Det motsvarar omkring sju procent av invägningen på Gotland under den aktuella tiden.
Transporterna från Kalmar-trakten har fortsatt och fortsätter. Där har man alltså ett överskott i förhållande till den mottagningsapparat som finns.
På Gotland finns en överkapacitet inom industrin och det beror på att man "tagit till" när man investerat i torkanläggningen i Visby.
Det som kommer att ske inom ett par veckor är att all mjölk på Gotland kommer att föras till Visby när Stånga mejeri läggs ned. I dagens läge räknar man med att produktionen på ön ligger på cirka 136 miljoner kilo om året.
<span class=MR>Byggt för 2010</span>
När man gjort investeringen har man siktat in sig på att klara en tänkt mjölkökning till 150 miljoner kilo och gissat att man är där år 2010.
Nu når man fullt utnyttjande redan under vecka 9 i år.
Det här är självklart väldigt positivt för vår ekonomi, säger mejerichefen Göran Nährström.
Av en invägning på 150 miljoner kilo går 9 miljoner kilo till konsumtionsmjölk.
Två av de nio miljonerna blir ekologisk A-fil, som huvudsakligen går till Stockholm.
Det blir också 6 miljoner kilo grädde ( varav hälften går till smörtillverkning).
Men den stora produkten vid Visby-mejeriet är och kommer att bli mjölkpulver.
Av den varan blir det vid fullt kapacitetsutnyttjande 135 miljoner kilo per år. Marabou och Nestlé är de stora kunderna i Sverige, men mycket av pulvret skickas på export utan att man i Visby vet exakt vart det tar vägen.
<span class=MR>Stolt men beklagar</span>
Vi skall vara stolta och glada över den investering som har gjorts här i Visby, säger Göran Nährström, som samtidigt beklagar att Stånga läggs ned.
Det fulla utnyttjandet gör att den jättelika investeringen i 100-miljonersklassen kan vara betald om lite mer än ett år!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!