Visby säger ja till euro

Gotland ligger i topp över de län som accepterar betalning med euro. Men utanför Visby är det svårt att handla utan svenska kronor. - Vi har många utländska turister men ingen har velat betala med euro, säger Lotta Botvalde.

Eurosedel. På Cubus i Visby tas GT-reporterns eurosedel emot av                  Malin Danielsson. "Men det är inte så många som betalar med euro".

Eurosedel. På Cubus i Visby tas GT-reporterns eurosedel emot av Malin Danielsson. "Men det är inte så många som betalar med euro".

Foto: Petra Jonsson

Gotland2009-06-27 04:00
Hon jobbar på Gahms varuhandel i Fardhem. Utanför affären vajar EU-flaggan men euro går inte att betala med. Trots en hel det turister från övriga EU-länder ser de ingen anledning att börja ta emot utländsk valuta. Inte heller på Labans affär i Hemse finns behovet av att kunna betala med euro. Och varken Kustgrillen eller Pressbyrån i Klintehamn tar emot eurosedeln som GT:s reporter sträcker fram. Turister eller inte - här handlar folk med svenska kronor.
- Gotland borde ligga bra till på grund av turismen, precis som Norrbotten som ligger nära eurolandet Finland. Och Skåne med närheten till kontinenten, säger Bengt Nilervall som är betalansvarig på Svensk Handel.

Turism
Hans teori får stöd av statistiken. Enligt företagarorganisationen Företagarnas undersökning från juni 2008 är Gotland, efter Norrbotten, det län där flest företag accepterar betalning med euro. 65 procent av de tillfrågade gotländska företagarna tar emot den europeiska valutan. I Norrbottens län är det 66 procent. De företag som ingick i undersökningen var inom detaljhandel, hotell, restaurang och turism.

Upp till företagaren
Det är upp till företagarna själva om de vill ta emot euro eller inte, men vissa kommuner har tagit initiativ för att öka handeln med euro. Höganäs, Haparanda och Sollentuna är tre av dessa. I Sollentunas fall är det inte turismen, utan mer att man vill sticka ut som är anledningen, tror Bengt Nilervall.

Betalning med kort
Men på den gotländska landsbygden verkar det inte helt lätt att spendera eurosedlar. Större lycka har man i Visby. Här tar de flesta affärer och restauranger emot betalning med euro. Klädbutiken Cubus är en av dem.
- Men det är inte så jättemånga som betalar med euro, säger Malin Danielsson som är butiksbiträde.
De företagare som inte tar emot euro är dock i gott sällskap. Enligt Svensk Handel tar bara 44 procent av Sveriges butiker emot utländska valutor, och bland dem är euron vanligast. Den största delen av turisthandeln sker dessutom med kort, vilket Svensk Handel uppmuntrar.
- Det sker tre rån om dagen i Sverige. Får man bort kontanterna får man också bort rånen, säger Bengt Nilervall.












FAKTA
Andel företag som accepterar euro:
Norrbotten: 66 procent
Gotland: 65 procent
Skåne: 52 procent
Andel företag som visar priser i euro:
Norrbotten: 13 procent
Gotland: 13 procent
Skåne: 5 procent

Källa: Företagarna
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om