Visbybröder vill ta Gotland till fastlandet

Bröderna Magnus och Stefan Cederlund är födda och uppvuxna på Gotland. Och efter flera år av ön vill de nu hjälpa gotländska producenter ut på fastlandsmarknaden.

Bröderna Magnus och Stefan Cederlund är födda och uppvuxna på Gotland.

Bröderna Magnus och Stefan Cederlund är födda och uppvuxna på Gotland.

Foto: David Skoog

Gotland2020-02-02 19:05

Under två dagar har bröderna Magnus och Stefan Cederlund åkt runt på Gotland för att träffa gotländska producenter. Bröderna driver tillsammans både ett åkeri och ett partihandelföretag i Stockholm där de både transporterar och säljer i första hand matvaror från producent till butik. Nu vill man knyta till sig gotländska producenter för att förenkla och effektivisera för dem att nå butiker och restauranger i Stockholm och i övriga Sverige.

– Vi har träffat några av de större producenterna som bland annat Ejmunds, men även andra som redan har samarbeten idag och vi har fått ett enormt gensvar, säger Stefan Cederlund, vd för Comedus Delikatesser.

Med kyl- och fryslager i Årsta i Stockholm är tanken att kunna lagerhålla flera gotländska produkter både för egen försäljning och för de producenter som sköter sälj och transport på egen hand. Genom att även nyttja sitt egna transportföretag hoppas man kunna samköra gotlandsgods från ön för att hålla ned kostnaderna.

– Flera producenter har tidigare varit överens om att det borde göras såhär, men ingen har tagit tag i det, säger Stefan Cederlund.

Efter många möten i förra veckan är har bröderna gott hopp om att kunna ro sin idé i hamn.

– Fem till tio producenter räcker alla gånger för att de ska få bättre ekonomi i transporterna och det skulle jag nästan säga att vi har det klart, säger Stefan Cederlund.

Och om han även lyckas knyta till sig försäljningen av de gotländska produkterna är planen att marknadsföra dem med tydlig gotländsk profil. 

– Jag ser inget som hindrar att vi kör en Gotlandsmässa, vi bjuder in handlarna till en lokal där vi ställer upp våra gotlandsproducenter och kör en rock n roll föreställning. Och även i butik, jag letar med ljus och lykta efter folk i Stockholm som pratar gotländska. Jag behöver dem som demopersonal.

Förhoppningen är att under februari ha knutit tillräckligt med producenter till sig för att börja transportera varor till Årsta och börja sälja produkterna i mars eller april. Den långsiktiga drömmen är dock att även kunna ha en liten hub för transporter även lokalt hemma på Gotland.

– Vi har fört diskussioner med folk som har lokaler. Det hade varit häftigt att kunna köra själva på Gotland också och se våra lila bilar rulla här.

Under torsdag och fredag åkte bröderna runt för att träffa producenter och företagare på Gotland för att sälja in sitt koncept. Initialt verkade intresset positivt.
Under torsdag och fredag åkte bröderna runt för att träffa producenter och företagare på Gotland för att sälja in sitt koncept. Initialt verkade intresset positivt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!