Ur en olönsam krog i Visby växte ett framgångsrikt företag i mjukvarubranschen fram som fick namnet Caspeco. Det gick så bra att Monterro, en jätte när det gäller att investera i mjukvaror, nu köpt 55 procent av företaget. Per Söderqvist, mer känd som ”Långper på Masters”, behöll en del själv och finns kvar i verksamheten liksom den gotländske vd:n Krister Fingal, tidigare i samma roll på Payex.
Om någon blev rik som ett troll på att sälja, är frågan men affären är värderad till många hundra miljoner kronor.
– Andemeningen är inte att bli så otroligt rik själv, men vi är nöjda, säger Per Söderqvist och förklarar att syftet är att säkra verksamheten inför framtiden.
– Allt är relativt. Men det är klart att ett bolag som Caspeco blir högt värderat. Affären är i flera steg och det viktigaste är att ha råd att fortsätta fatta kloka långsiktiga beslut, säger Krister Fingal.
En investerare som Monterro är bra, för nu ska idén som väcktes på Masters i Visby, expandera i Europa. En gotländsk snilleblixt ska ut i världen.
Per Söderqvist startade Masters 1981. Sedan fortsatte han med flera krogar men han behövde få koll på utgifter, inkomster, marginaler och bemanning. Han berättar hur det gick till.
– Jag började bygga ett system i excel och tog hjälp av en student. Det var för att hålla ordning på min egen ekonomi och få snabbare analyser hur det gick, både på daglig basis men framför allt för att kunna se framåt, säger han och berättar att det nu finns fyra system innehållande bokning, kassa, personal och analys.
Syftet var att hjälpa krögare till en bättre ekonomi på ett lätt sätt. Scheman, löner, analyser, sammanställa siffror; allt administrativt ingår men även gästperspektivet, som att boka bord, beställa mat och dryck samt betala.
Över en natt kunde han få en helt ny överblick och lönsamheten steg. De första dryga 100 systemen som såldes till kollegor i branschen var i excel.
– Det gick bra och sedan har det rullat på. Det blev mer än jag tänkt från början. Jag kände många krögare och en del nappade så det var inte så svårt, säger han om det självsäljande konceptet.
Uppenbarligen fanns ett behov och Caspeco grundades 2006. Krister Fingal kom in som vd 2014 och utvecklingen av bolaget tog ytterligare fart.
Nu är Caspeco marknadsledande i Sverige med en omsättning på över 100 miljoner kronor och 140 medarbetare i Uppsala. Det som började med en excel-kalkyl har vuxit till en mjukvara som säljs som en abonnerad tjänst. Den är alltid tillgänglig digitalt och nås via molnet på den dator eller telefon du har framför dig.
– Vi bröt ny mark och det här var en av de sista branscherna att digitaliseras, säger Krister Fingal.
Kapitalstarka Monterros intresse väcktes.
– Anledningen till att vi ville sälja var oroliga tider men framför allt är det skönt att få in extra kapital för att kunna expandera. Att ha ordentligt med pengar är tryggt för medarbetare och företag, säger Per Söderqvist.
– Förutom kapital kan de bidra med kompetens och smarta idéer, säger Krister Fingal.
En av Monterror grundare, Thomas Bill Revland, beskriver Caspeco som ett mycket fint bolag.
– Bolaget har en bra tillväxt, en unik lösning och företagskultur samt har mycket nöjda kunder.