Till helgens tävlingar ute på Tofta skjutfält är över 3 400 förare anmälda, och slår man ihop det med dem som jobbar runt förarna, anhöriga och publik kan man konstatera att Gotlands befolkning ökar kraftigt under veckoslutet.
För Visbys krogar, restauranger och kaféer är detta högst välkommet under rådande lågsäsong, och flera av dem vittnar om att GGN-helgen har stor betydelse för deras verksamheter.
– Den här helgen är otroligt viktig och ger ett rejält uppsving i omsättningen. Utan att prata pengar så ger den här helgen kanske dubbel kassa jämfört med en vanlig helg under hösten. Så man kan absolut säga att GGN är en betydande grej för Munkkällaren, men också för Gotland överhuvudtaget, säger Lennart "Lenta" Rosenlund som äger Munkkällaren.
Han får medhåll av Frida Domnauer som driver Lindgården.
– Det här är absolut en viktig helg för oss. Vi har jättemycket stamgäster som kommer den här helgen år efter år, så det vore väldigt tråkigt om det här evenemanget försvann från Gotland, säger hon.
Efter att tävlingen avslutats på Tofta skjutfält på lördag kommer den officiella prisutdelningen med efterföljande bankett att hållas på Wisby Strand. Platschefen André Persson berättar att man totalt sett väntar sig mellan 800 och 1 000 besökare under lördagskvällen.
– Vi har ungefär 550 personer som är med på både prisutdelning och middagen, och räknar man in dem som bara kommer att vara publik under prisutdelningen hamnar vi där någonstans, säger han, och fortsätter:
– Givetvis är den här helgen jätteviktig för oss, och för hela Gotland såhär off season.
Enligt Christoffer Forsgren, som driver Bakfickan på Stora torget, är det inte bara själva helgen som gynnas av GGN-besökarna.
– Folk kommer allt tidigare, så man märker att det är fler människor i omlopp under hela veckan. För vår del brukar söndagen och även till viss del måndagen vara bra dagar eftersom det alltid finns folk som blir kvar på ön några dagar extra, säger han.
Men vad är det då som GGN-folket vill äta? Stämmer fördomarna som säger att det är biff, bea och pommes som gäller för utsvultna personer som spenderat hela dagen på skjutfältet? Både ja och nej, om man frågar krögarna.
– Det viktigaste är att vi ska erbjuda vällagad mat, men det är klart att vi tänker på att det ska vara en lite matigare meny än till exempel caesarsallad. De har varit ute och kört, de har varit uppe länge och de behöver bli mätta och belåtna, säger André Persson på Wisby Strand.
Enligt Frida Domnauer vill gästerna som väntas den kommande helgen ha "klassisk Lindgården-mat".
– Vi har alltid en GGN-meny, och den brukar består nästan alltid av skagen och någon form av oxfilé. De vill bli mätta.
Hon får medhåll av "Lenta" Rosenlund på Munkkällaren.
– De betalar ju ofta för att få en rejäl köttbit, och det är ju något som vi alltid erbjuder. Totalt sett brukar det gå åt mer kött under GGN-helgen än under andra helger.
På Bakfickan har man huvudsakligen fisk och skaldjur på menyn, men enligt Christoffer Forsgren, som själv kört GGN tre gånger, är "biff, bea och pommes"-myten just en myt.
– Det var mycket snack om att det var det som gällde förr, men jag tycker inte det stämmer längre. Det här har blivit en elitsport för många, och förarna tänker ofta på vad de äter. Jag upplever att matutbudet inte är det primära, utan folk vill ha vällagad mat till en rimlig peng.