Visbys nya räddningsbåt i hamn
Visbys nya räddningsbåt namngavs igår. Båten döptes till Carnegie-stiftelsen. Efter en donation från Carnegiestiftelsen på tre miljoner kronor, kunde Sjöräddningssällskapet bygga den svensk-konstruerade båten som i dag anlöper Visby hamn.
Victoria-klassen innebär att den snabbgående båten har en hastighet på 38 knop, är tolv meter lång och rymmer en besättning på fyra personer.
<span class=MR>Konstruktion</span>
Den är konstruerad för att kunna operera tillsammans med mindre räddningsbåtar och den är även anpassad för att kunna evakuera personer från livflottar.
Båten är bland annat utrustad med överlevnadsdräkter, sjukvårdsutrustning, bår samt en uppblåsbar räddningsflotte.
Det är Edvard Roséns Stiftelse, som förvaltas av Carnegiestiftelsen, som ligger bakom den donation på tre miljoner kronor till det ideella Sjöräddningssällskapet, SSRS, som gjorde byggandet möjligt.
Totalt har den svensk-konstruerade räddningsbåten kostat fem miljoner kronor att bygga.
Visbystationen förstärks nu med ytterligare en räddningsbåt, vilket är behövligt, säger Sjöräddningssällskapets vd, Rolf Westerström.
<span class=MR>Ideell förening</span>
Sjöräddningssällskapet är en ideell förening som sedan starten, 1907, har räddat drygt 5000 människor i sjönöd och undsatt 20 000 fartyg och båtar.
Verksamheten bygger uteslutande på donationer, frivilliga bidrag och medlemsavgifter.
Carnegiestiftelsens styrelse ansåg att en båt av Vicoria-typ, på ett tydligt sätt skulle främja räddningsinsatserna kring de gotländska farvattnen och beslutade därför om donationen.
Carnegie-stiftelsen anlöper Visby hamn i dag, men ännu dröjer det en tid innan den kan tas i bruk.
Besättningen kommer att köra in den och gå igenom utrustningen.
Så om någon vecka kommer den att börja användas i tjänst, säger Rolf Westerström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!