Visbys utbyggnad kan försvåras av flygbuller Störningarna blir oacceptabla i vissa områden
Nya riktvärden för flygbuller kan försvåra utbyggnaden av Visby. En del av de planerade bostadshusen på gamla A7-området, och även delar av Terra Nova, kommer att ligga i ett område där störningarna från flygtrafiken anses vara oacceptabel.
<span class=MR>Bullrigaste modellen</span>
Med de nya riktvärdena har Luftfartsverket gjort beräkningar för Visby flygplats och tagit fram kartor som visar hur bullermattorna lägger sig över Visby. I beräkningarna har man utgått från den civila flygplanstyp som bullrar mest, Boeing 737. Tidigare beräkningar var gjorda med flygplanstypen MD80. Förutom att beräkningarna har utgått från en mer bullrig flygplansmodell har Naturvårdsverket även skärpt värdet för hur mycket buller boende får utsättas för när de vistas utomhus vid hemmet. Det tidigare riktvärdet på 80 dBA är sänkt till 70 dBA.
Stadsarkitektkontoret har under hösten studerat kartorna för att se hur planeringen av framtida bebyggelse påverkas.
<span class=MR>Stor inverkan</span>
Stadsarkitektkontoret konstaterar, att en strikt tillämpning av 70dBA-gränsen skulle få stora konsekvenser för Visbys utbyggnad. Bland annat hamnar östra delen av gamla A7-området innanför gränsen, ett område som enligt planerna skulle kunna ge plats för 450 lägenheter. Även den planerade utbyggnaden i kvarteren Såpsjudaren, Stickerskan, Kopparslagaren och Gelbgjutaren på Terra Nova hamnar innanför den gräns där nybyggnad inte bör ske.
Till områdena innanför 70-dBA-gränsen hamnar även kvarteret Melonen, där 60-80 nya lägenheter kan komma att byggas där kommunen tidigare hade sin depåträdgård.
Däremot hamnar den planerade bebyggelsen på Norderbacka-området, där det kan bli 115 lä-genheter och 15 småhus, utanför bullergränsen. Även Snäck och Talludden ligger utanför bullergränsen.
<span class=MR>Årsmedelvärde</span>
Naturvårdsverket kräver även att kommunerna i bostadsplaneringen tar hänsyn till ytterligare ett riktvärde. Det är satt till 55 dBA och är ett dygnsviktat årsmedelvärde av allt ljud från flygplatsen. Här värderas till exempel buller på kvällar och nätter högre än på dagtid. Även bullret från de militära flygplanen är medräknat.
Det gränsvärdet är inte lika bekymmersamt som 70-dBA-gränsen, säger planarkitekt Eva Werkelin.
Vid sitt sammanträde i december föreslog byggnadsnämnden, att de nya beräkningarna för flygtrafikbullret ska antas för att gälla vid framtida bebyggelseplanering. Nämnden delar stadsarkitektkontorets bedömning, att en strikt tillämpning av riktvärdena får stora konsekvenser för planeringen.
Man får se över planeringen, och kanske bygga tätare på områden där det är möjligt, säger Eva Werkelin.
Det kan tyckas märkligt att de nya riktvärdena har tagits fram med utgångspunkt från en flygplanstyp som sällan trafikerar Visby flygplats.
Man måste komma ihåg att Visby flygplats har tillstånd att bedriva trafik med den typen av plan. Vem vet hur flygtrafiken kommer att se ut i framtiden, kanske kommer större flygplan att sättas in? säger Eva Werkelin.
Den påverkan som de nya riktvärdena får noterades i bostadsförsörjningsplanen, som antogs av kommunfullmäktige vid sammanträdet i december.
Riktvärdena ska närmast tas upp i kommunstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!