Visbytravet: För första gången på 57 säsonger Två tävlingsdagar ställs in A2-influensan sprider sig

Visbytravet ställer in två tävlingsdagar ­ torsdagarna 12 och 19 augusti.
Det som har föranlett den drastiska åtgärden är att A2-influensan har bitit sig fast i centrum av stallbacken, och den har spritt sig till ytterligare stallar.
Det är första gången i Visbytravets 56-åriga historia som man tvingas ställa in tävlingsdagar.
De här två dagarna skall man försöka köra igen i september.

Gotland2004-08-10 04:00
A2-influensan upptäcktes först i stallområdet vid publikinsläppet, hos tränarna Pär Hassborg och Ted Beier i slutet av juli. Stallområdet isolerades då efter beslut av epizooti-ansvarige veterinären Peter Markstedt.
Men viruset, som är luft- som kontaktburet, tog sig in på stora stallområdet och efter ytterligare en vecka var hästar smittade i det så kallade Bondstallet.
I mitten av förra veckan förvärrades situationen ytterligare. Hästar i Kent Bobergs och Torbjörn Östergrens stall insjuknade. Prover togs på två hästar i fredags, men dessa fick frysas ned, eftersom de inte gick att transportera förrän i söndags.
<span class=MR>Positiva svar</span>
I går sent på eftermiddagen kom svaren från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) till veterinär Peter Markstedt. Och svaren var positiva, alltså hade hästarna insjuknat i A2-influensa i Bondstallet och hos Torbjörn Östergren.
Ytterligare indikationer på smittspridning är att en häst hos Mats-Henrik Funck visade temperaturstegring, 38,7 grader, och att unghästar hos Ronny Widerström har hostat och varit hängiga. Hos Ronny har prover tagits och svar väntas i dag, tisdag.
­ Men här måste provtagning till för att konstatera om det rör sig om A2-influensa eller ej. Det kan också handla om vanlig förkylning, kommenterar Peter Markstedt.
Redan i går förmiddag talade det mesta för att tävlingarna på torsdag måste ställas in, även om sportchef Claes-Göran Svensson vid den tidpunkten hoppades att kunna genomföra tävlingarna.
Men länsveterinär Lotta Persson och epizooti-ansvarige veterinären Peter Markstedt var redan då inne på att tävlingarna måste ställas in.
<span class=MR>In- och utpasseringar</span>
­ Det värsta är in- och utpasserande hästar på tävlingsdagen. De riskerar att få smittan och föra den med sig ut på landet, med risk för smittspridning i större format. Även om A2-viruset har varit "snällt" i flera år så är det inte att leka med. Det har tagit livet av flera hästar tidigare, och sprids smittan till dräktiga ston finns risken att dessa kastar. Hur smittan slår från fall till fall vet man inte heller. Det handlar om i vilken kondition mottagaren är och hur pass starkt dess imunförsvar är, berättar Peter Markstedt.
I de först angripna stallarna börjar läget bli lugnt.
­ Mina hästar har i stort sett återhämtat sig väl och kan snart börja tränas igen, säger Ted Beier.
Bengt Hassborg är av samma åsikt, men säger också att T.T.Drot drabbades hårt av influensan och ännu är sjuk.
­ Det stora problemet är dock att de nu drabbade hästarna utsattes för fysisk ansträngning under inkubationstiden (4-10 dagar). Hur de har reagerat på det vet man först när de på nytt utsätts för fysisk ansträngning,.
Ytterligare en komplikation för tävlingar på torsdag är att gästande hästar inte har många ställen att ta vägen för på- och avselning. Och travsällskapets uteboxar räcker inte till.
När travsällskapets styrelse i går kväll samlades för att diskutera den uppkomna situationen stod det klart att hästar från stall med konstaterad A2-smitta och hästar från stall med misstänkt smitta inte får starta. Dessutom vill inte de veterinära myndigheterna att hästar utifrån kommer in till banan för att tävla och sen återvänder hem. Det skulle i så fall resultera i masstrykningar och rumphuggna tävlingar.
I det läget fanns inte mycket annat att göra än att ställa in tävlingarna den 12 och 19 augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om