Nästa miljösatsning: Solladdat batteri på gasfärjorna

Gasfärjor som dessutom blir en slags laddhybrider, det skulle göra Gotlandstrafiken tämligen världsunik. Projektet har beviljats 1,2 miljoner kronor från Energipilot Gotland.

Mer biogas i tanken plus konvertering till laddhybrid skulle göra denna färja mer miljövänlig.

Mer biogas i tanken plus konvertering till laddhybrid skulle göra denna färja mer miljövänlig.

Foto: Linus Ehn/arkiv

Gotland2021-11-02 11:55

Laddhybrider, fordon som har både en elmotor och en förbränningsmotor, har länge varit heta på bilmarknaden. Inom sjöfarten är de dock ytterst fåtaliga i nuläget.

Om Destination Gotlands nyaste färjor skulle omvandlas till sådana blir det dessutom gas-el-hybrider, med ännu mindre behov av fossila bränslen – något som sannolikt skulle göra Gotlandstrafiken helt världsunik på miljöområdet.

Så ser också visionen ut, inom Gotlandsbolaget.

Rederikoncernens nya dotterbolag Gotland tech development AB har inlett ett projekt tillsammans med Helios nordic energy, Mets technology AB och ABB, som nyligen beviljades 1,2 miljoner kronor i stöd från Energimyndighetens program Energipilot Gotland.

Man vill undersöka möjligheten att ersätta generatorerna ombord med en laddbar batteribank. Dessa kompletteras med större batterilager i hamn, som laddar fartyget när det ligger vid kaj och som i sin tur får ström från större solcellsparker på Gotland.

– All ström som används ombord skulle komma från batterierna. Då kan vi flytta en del av vår energiförbrukning till solel, berättar Destination Gotlands tidigare vd Christer Bruzelius, som numera är projektledare inom Gotland tech development.

Finns det även möjlighet att koppla batterierna till framdriften av fartygen?

– Det kan visa sig att man vid vissa tillfällen kan använda strömmen till driften, exempelvis vid manövrering i hamn.

Går det inte att montera solceller på utsidan av själva båtarna också?

– Solcellsparkerna kräver ganska stora ytor, det finns inte tillräckligt med yta på fartygen för att det ska bli effektivt. Men Helios har områden på Gotland där de förbereder såna här parker, svarar Christer Bruzelius.

Projektet är ettårigt och ska alltså redovisa sina resultat nästa höst. Om och när rederiets gasfärjor faktiskt kan bli unika laddhybrider är svårt att svara på i nuläget.

– Vi får återkomma under projektets gång med vad vi kommer fram till.

Eftersom man fått statlig finansiering är tanken att resultaten även ska vara användbara för andra aktörer inom sjöfarten.

– Den här typen av delelektrifiering är intressant på större fartyg, mig veterligen finns ingen större färja i drift i dag som har hela kedjan från solel till batterier ombord. Så det här kan komma fler till nytta inom den svenska sjöfarten, säger Christer Bruzelius.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!