Enligt siffror från Visita är 403 anställda inom besöksnäringen korttidspermitterade på Gotland. Det är 29 procent av det totala antalet anställda.
– Det är siffror från Arbetsförmedlingen, säger Mattias Rådström, pressansvarig vid Visita.
Organisationen kampanjar nu för att permitteringsstödet och de övriga branschstöden som beslutat förlängs. En senarelagd tidpunkt för återbetalning av skatter, som näringen fått anstånd med, förordas. Därtill vill Visita att omställningsstödet förlängs, minst över augusti och september.
– De är fortsatt viktiga. Permitteringarna hjälper till att parera antalet anställda utifrån efterfrågan i de gotländska företagen. Det är också viktigt att omställningsstödet förlängs, det hjälper till att stärka likviditeten för företagen, säger Frida Ganshed, verksamhetsledare för Gotlands förenade besöksnäring.
Enligt insatta källor kommer de verkliga svårigheterna för Gotlands besöksnäring efter årsskiftet. Då upphör de statliga stöden att gälla, men beslut om en förlängning kan komma.
– Regionen gav företagen anstånd med va-avgifter och sophämtning till september, de har alltså just betalats in, säger Frida Ganshed.
Visitas vd, Jonas Siljhammar, målar en mörk bild av läget:
– Om inte korttidspermitteringarna skyndsamt förlängs kommer många aviserade varsel inom kort att genomföras och en redan hög arbetslöshet öka dramatiskt", skriver han i ett pressmeddelande.