Viteshot mot minkfarmen

Miljö- och hälsoskyddsnämnden skärper tonen mot minkfarmen.
Om Ray Raymond och Gotlandsfarmen AB avlivar mink med bilavgaser och struntar i djurskyddslagens krav så riskerar företaget att få betala fyra olika viten på sammanlagt 80 000 kronor.

Gotland2002-04-18 04:00
Vid en inspektion av miljö- och hälsoskyddsnämnden på minkfarmen i februari kunde inspektörerna notera flera allvarliga brister i farmens verksamhet:
- En bil med slang från avgasröret stod uppställd vid avlivningsplatsen.
Det fick inspektörerna att fatta misstankar om att minkar avlivades med hjälp av bilavgaser. Ray Raymond sägs vid det tillfället ha medgett att bilavgaser använts vid den senaste avlivningen.
- I en del av farmen saknade avelshonorna fri tillgång till dricksvatten. De fick vatten i skålar, men vid inspektionen hade vattnet i en del skålar frusit till is.
- I den del av farmen där minkarna hade fri tillgång till vatten fanns läckande vattenledningar. Dessa läckage kan dra ned näring från gödseln förorenar grundvattnet.
- Transportlådor till minkar saknade bolådor.
Ray Raymond hävdar att miljö- och hälsoskyddsinspektörerna har fel eller har missuppfattar läget på alla punkter:
Han hävdar bestämt att alla djur har fri tillgång till vatten och transportburarna uppfyller minkarnas behov.
Att vattensystemet läcker bestrider inte Ray Raymond, men han påpekar samtidigt att det är orimligt att ett så stort vattensystem aldrig har några läckor.
AvlivningOch avgaserna från bilen används bara till att avliva råttor.
<span class=MR>Avlivning</span>
­ Hur det än är med den saken så får man, enligt jaktbestämmelser, faktiskt inte lov att avliva råttor på det sättet heller. Men det faller inte under vårt tillsynsområde, kommenterar Leif Söderström, som är chef för förvaltningens djurskyddsenhet.
När miljö- och hälsoskyddsnämnden i går behandlade ärendet valde nämnden att fästa mer avseende vid tjänstemännens iaktagelser än på Ray Raymonds förklaringar.
Ray Raymond måste följa vad lagen föreskriver om avlivning, vattentillgång och transporter. Han måste också se till att vattensystemet inte läcker.
­ Visst kan vi tolerera tillfälliga små läckor, men inte hundratals, kommenterar Leif Söderström.
I sina skrivelser till miljö- och hälsoskyddsnämnden har Ray Raymond varit starkt kritisk mot hur nämnden har hanterat hans ärende.
Raymond har anlitat en konsult som har gått igenom myndigheternas handläggning av minkfarmen under de senaste åren och han hävdar att hela handläggningen ger grund till en JO-anmälan och att myndigheterna tar till okonventionella metoder för att förhindra en fortsatt verksamhet på Gotlandsfarmen AB.
Ray Raymond menar också att kommunens fokusering på farmen ökar risken för sabotage.
Men Leif Söderström och Gösta Hult avvisar kritiken:
­ Det här ärendet har behandlats på samma sätt som alla andra ärenden. Vi gör bara vårt jobb, helt enkelt!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om