VM i dricke rena familjeduellen
Jan Kalmén i Vänge kan numera titulera sig världsmästare. Och glädjen vid Sallmunds blir inte mindre av att sambon Ammi Lund knep andraplatsen när VM i gotlandsdricka avgjordes på Holmhällar i lördags kväll.
VM i gotlandsdricka avgörs varje år samma datum som Visbydagen och kulturnatten arrangeras. Men för Jan Kalmén och många andra är det minst lika mycket kultur att ägna kvällen och natten åt att tävla i gotlandsdricka och umgås med andra entusiaster av denna dryck.
Det var 15:e året som VM arrangerades och 40 femlitersdunkar hade lämnats in för att delta i tävlingen.
Jämnt på mittfältet
- Vi trodde att det skulle bli färre bidrag i år eftersom det har varit så varmt, då är det nämligen svårare att brygga och få drickan riktigt bra, säger Bernt "Bison" Nilsson i VM-juryn.
Kanske bidrog det varma vädret till att det inte direkt noterades några riktiga toppar bland de inlämnade bidragen. Å andra sidan var det inga riktiga floppar heller, utan ett stabilt mittfält, som Bernt Nilsson uttrycker det.
- Vi fick smaka om och om igen för att skilja ut vinnarna i finalen. Slutligen hade vi två snarlika som var i en klass för sig.
Inte särskilt lika
Och dessa två var alltså båda bryggda vid Sallmunds i Vänge.
- De är inte alls särskilt lika, tycker Ammi Lund. Janne och jag har smakat hela veckan och aldrig haft problem att skilja de båda från varandra.
Hon var med första gången i fjol, men tog sig inte till finalen. Sambon Jan Kalmén var med för fjärde gången. I fjol kom han sexa, året innan tog han tredjeplatsen.
- Tävlingen är ju mest på skoj. Vem som vinner beror mycket på vem som sitter i juryn och vad de har för smak när det gäller gotlandsdricka.
Föll inte i smaken direkt
Han började brygga för 16 år sedan. Innan dess tyckte han inte om gotlandsdricka.
- Den jag smakat tidigare var inte god, men 1990 fick jag smaka en dricka bryggd av en man i Lau och den var god. Därför blev jag intresserad av att börja brygga själv, berättar han.
Ammi Lund hade en pappa och en faster som bryggde och förde traditionen vidare till henne.
Hemligt recept
- Fast Janne och jag brygger helt olika, vi har inte i samma saker. Jag har i russin och lite extra enbär. Och så använder jag en speciell typ av socker, men vilken tänker jag inte berätta. Men framför allt så tror jag att det är mina häxbesvärjelser när jästen tillsätts som bidrar till att drickan blir god, berättar hon.
- Det är jag som plockar ene och gör det övriga grovjobbet, försäkrar Jan Kalmén.
Äran är det finaste priset, tycker han. Dessutom får man diplom och den tennmugg som är vandringspris.
I juryn ingick förutom Bernt "Bison" Nilsson även initiativtagaren till tävlingen Knut Carlqvist, Burgsvik, Birgitta Söderlund, Fårö, Rolf K. Nilsson, Stenkyrka, Owe Järlö, Follingbo, och Ann-Kristin Bergström, Hejde.
På tredje plats i VM kom Tinne Holmberg, Klintehamn, fyra blev Lasse Nordström, Rute, femma Tony Lobb, Sanda, och sexa Lisen Nielsen, Herta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!