VM i Japan blir nästa utmaning
Först blir det ett sista träningsläger i Katrineholm.Sedan väntar VM i Shizuoka i Japan för 21-årige Robert Molin.-Att tävla i sitt yrke är nog nästan det största man kan göra, säger han.
SKICKLIG. Robert Molin är 21 år men redan en duktig yrkesman. Han ansvarar bland annat för hela vvs-installationen i Gotlandshems nya bostadsområde på Allégatan.
Foto: Tommy Söderlund
Redan i maj 2005 tog Robert första steget mot VM. Då gick han sista året på energiprogrammet på Christopher Polhemgymnasiet i Visby och vann Skolmästerskapet i vvs. Han blev även Svealandsmästare och gick vidare till SM i Göteborg som avgjordes i maj 2006. Där blev han svensk mästare och kvalificerade sig till att representera Sverige i VM i Japan, eller Yrkesolympiaden som det också kallas. Robert har också tävlat i Nordiska mästerskapet där han kom tvåa, knappt slagen av en islänning.
Garanterad jobb
Varför valde han då att utbilda sig till vvs-montör?
-Min kusin Patrik hade börjat på energiprogrammet året innan mig. Han sa att det var en bra utbildning och att man var garanterad jobb när man slutade skolan.
Redan andra året på gymnasiet, när Robert gjorde sin praktik på installations- och serviceföretaget Bravida, fick han löfte om jobb efter skolan. Och där har han arbetat sedan han för drygt två år sedan gick ut gymnasiet.
För att få en yrkesexamen räcker det dock inte med gymnasiet. Efter det ska man jobba i två år, eller 6800 timmar, för att sedan under några dagar genomgå såväl teoretiska som praktiska prov. Detta är Robert klar med, så nu är han färdig yrkesman.
Andra moment i VM
-Men det är skillnad på jobbet och de moment som ingår i tävlingen i Japan. Jag arbetar med helt andra saker, så kanske hade jag behövt träna mer.
Tre veckors träningsläger har det blivit hittills och i mitten av oktober blir det ytterligare en vecka, i Katrineholm.
-I Japan tävlar vi under fyra dagar. Jag har fått en ritning på avloppsstammar och rörinstallationer för att kunna öva. Men ritningen blir inte densamma vid själva tävlingen, den kommer att ändras.
Det handlar bland annat om att bocka rör, löda och svetsa. Och knappast på modernaste sätt.
-Nej, vi ska sandbocka rör, det är en metod som inte använts i Sverige på väldigt länge, säger Robert. Man fyller kopparrören med sand, som ska packas ordentligt. Sedan ska man värma den del av röret som sedan ska böjas för hand.
Inget utrymme för fel
Det handlar mycket om precision och millimetrar. Det är ofta det som avgör. Och att arbetet blir både rätt och snyggt och att man har ordning och redan omkring sig när man arbetar.
-Det finns inte mycket utrymme att göra fel. De rörbitar man får är ganska noggrant uppmätta, så det är inte bara att ta ett nytt rör om man bockar fel.
Robert Molin har målsättningen klar.
-Vid senaste VM kom Sverige på åttonde plats i vvs-yrket. Min ambition är att nå en bättre placering, säger han.
Den 21 november får vi veta hur det gått.
World Skills Competition, Yrkes-VM, arrangeras vartannat år. Upp emot ettusen ungdomar från nästan 50 länder tävlar i olika yrken. Högst 22 år får man vara för att delta.
Tävlingen hölls första gången 1950. Sverige har varit med sedan 1995.
I år avgörs tävlingen alltså Japan. Den inleds med stor invigningsceremoni den 14 november.
Det svenska yrkeslandslaget består av 32 tävlande i 29 yrken. I vvs-yrket tävlar 23 länder. Tävlingen pågår under fyra dagar. Efter analyser av tävlingsresultaten sker prisutdelningen i samtliga yrken den 21 november.
Tävlingen hölls första gången 1950. Sverige har varit med sedan 1995.
I år avgörs tävlingen alltså Japan. Den inleds med stor invigningsceremoni den 14 november.
Det svenska yrkeslandslaget består av 32 tävlande i 29 yrken. I vvs-yrket tävlar 23 länder. Tävlingen pågår under fyra dagar. Efter analyser av tävlingsresultaten sker prisutdelningen i samtliga yrken den 21 november.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!