Volontärer lär sig varandras kulturer
Idag, lördag, hålls en ungdomsmässa i Ungdomens hus i Visby arrangerad av åtta ungdomar som i ett halvår arbetat med internationellt ungdomsarbete.
- Vi ordnar mässan som ett sista inslag i vårt projekt, säger Minna Maaskola. Vi hoppas kunna engagera fler i internationellt ungdomsarbete och locka fler att lära känna andra kulturer.
I projektet som anordnas av CIU, Centrum för internationellt ungdomsutbyte, har fyra personer från Sverige, två från Sri Lanka och två från Kambodja deltagit. Och de har lärt sig mycket om varandras kulturer.
- Våra länder är utvecklingsländer och Sverige är högt utvecklat, säger Pubudu Salwatura från Sri Lanka. Det är stora skillnader på många plan.
De åtta ungdomarna har under projekttiden besökt varandras länder, gjort studiebesök, besökt skolor, lärt barn i andra länder språk och dans och att teckna.
Gatubarn i Kambodja
- Vi var tre månader i Kambodja och jobbade med gatubarn, berättar Minna Maaskola från Sverige. Några hjälpte till att bygga en brunn åt folket. Och vi har lärt barn om näring och hygien och engelska språket.
En grupp jobbade i byar som drabbades av tsunamin för ett år sedan.
- Vi hjälpte människor att bygga hus, vi lärde dem engelska, hade en teckningsdag och jag hade en danskurs för flickor, berättar Sanna Felldin från Sverige.
I Sverige har projektet omfattat 21 deltagare varav dessa åtta befinner sig på Gotland. De bor hos värdfamiljer.
- Vi bor i Eskelhem och brukar mjölka kor, säger Sreymom Sum från Kambodja.
Cowboys i Dalhem
- Vi är cowboys i Stall Dalhem och hjälper till med skötseln av hästar, berättar Minna Maaskola.
De gör många studiebesök där de berättar om varandras kulturer men de har också haft två dagar där de uppmärksammat svårigheterna för offren efter jordbävningen i Pakistan. Till viss del kan ungdomarna själva bestämma vad de skall ägna sig åt.
Lär om Sverige
- Det är viktigt att lära oss att fungera i grupp, säger Sreymom Sum. Vi skall göra ett gott teamarbete och målet är att lära av varandras kulturer.
- När vi var i Kambodja och Sri Lanka lärde vi oss om deras kultur, sätt att leva, vilka normer som gäller och hur man uppför sig mot varandra, säger Minna Maaskola. Nu är det deras tur att lära sig om Sverige och svenskar.
Stor skillnad
Och det märks att de har lärt sig mycket om svenskar och deras sätt att vara.
- Det är stor skillnad, säger Lalani Champika från Sri Lanka. Maten, vädret, människor sätt att vara.
- Det är så tyst, människor verkar så lugna, säger Sarin Say från Kambodja. Man står i en busskö, men folk pratar inte med varandra. I våra länder är det ett evigt tjatter i sådana sammanhang. Här pratar man inte med främlingar.
De tycker att trädgårdarna är så fina och välskötta. De förvånas över den lugna trafiken.
- I våra länder tutar man hej vilt med signalhornet, säger Lalani Champika.
- Jag tycker om hur väl man sköter sina djur, hur vänligt man behandlar dem, säger Sarin Say. Hemma skuffar man mest undan hundar och katter.
Och så beundrar man de svenska mycket väl utrustade skolorna som skiljer sig mycket från skolorna i deras hemländer.
- I Kambodja kan man ha tre klassrum på 500 elever och det finns nästan ingen utrustning, berättar Sarin Say. Och det går inte att få någon högre utbildning om man inte har gott om pengar. Det kan man få i Sverige.
Förvånas över mycket
Det är mycket de förvånas över, till exempel att det verkar vara väldigt viktigt för svenskar att passa tider. Och trots att svensken verkar lugn, så går man fort, pratar fort.
- När vi skall göra något i Kambodja så tar man det oftast med ro, säger Sarin Say.
- Det är spännande med alla kvinnliga poliser och kvinnliga polischefer på hög nivå, säger Lalani Champika. Det förekommer nästan inte alls i Sri Lanka.
Vill väcka intresse
Ungdomsmässan idag är alltså avslutningen på projektet. Tanken är att försöka locka fler att intressera sig för internationella organisationer.
- Här kan man komma och prata med oss och med andra personer från, bland annat Afrika, säger Minna Maaskola. Vi vill väcka intresset. Det är nyttigt att ge sig ut och resa och möta andra kulturer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!