Vraket kan vara piratkungens

Medeltidsvraket vid Karlsö kan vara Erik av Pommerns skepp som förliste 1436. Teorin presenteras av Tryggve Siltberg vid Landsarkivet i Visby. - Kungens skepp förliste i trakterna och sedan drog han sig fram som sjörövarkung på Gotland, säger han.

Foto:

Gotland2011-07-13 04:00

I förra veckan kunde GT berätta att ett mycket välbevarat skeppsvrak från den senare delen av medeltiden påträffats på havsbotten norr om Karlsöarna.

- Om man kan hitta pengar ombord, gärna från 1400-talets första delar, helst daterade fram till 1436, då kan teorin stärkas, säger Tryggve Siltberg.


Förliste i en storm
Fartygets konstruktion gör det annars svårt att datera. Av undervattensbilderna från vraket framgår att det byggts med tekniker som förekom på både 1400- och 1500-talet. Tryggve Siltberg misstänker dock att det rör sig om det fartyg Erik av Pommern flydde från fastlandet med vid tiden för Engelbrektupproret.

- I början av september 1436 seglade han från Kalmar till Visby.

I slutet av månaden skulle kung Erik förhandla med upprorsmakarna, men skeppen kom aldrig fram. De förliste i en storm i trakten av Karlsöarna.


Kungen blev sjörövare
Kungen kom aldrig till några förhandlingar, utan förlorade sitt rike. Under åren 1436-1449 bosatte han sig på Visborgs slott och ägnade sig åt sjöröveri.

- Visborg var Skandinaviens starkaste fäste vid den här tiden och intogs aldrig. Kungen satt på slottet som landsflyktig sjörövarkung till dess att han återvände hem till Pommern (i norra Tyskland).


Undersökning väntar
Om vraket som hittats är Erik av Pommerns förlista fartyg återstår att se.

Länsstyrelsen har fått en redovisning av fyndet och nu väntar troligen en marin-arkeologisk undersökning av området.

Erik av Pommern

År 1397 kröntes han till kung i Sverige, Norge och Danmark. Vid den här tiden var alla tre länder förenade i en politisk union, den så kallade Kalmarunionen. Erik av Pommern började regera efter drottning Margaretas död 1412.

Engelbrektsupproret bröt ut 1434 och har fått sitt namn efter upprorsledaren, bergsmannen Engelbrekt Engelbrektsson från Norberg.

Källa: Ne.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om