"Vrakspillran" som håller Flextronics igång

Att Flextronics har lagt ned på Gotland vet alla.
Men det är ändå inte riktigt sant.
I en hörna av den gamla Visbyfabriken sitter gänget som blev kvar: 23 Flextronicsanställda som jobbar med bland annat design, affärssystem och IT-lösningar.
- Vi känner oss lite som en vrakspillra från ett sjunket skepp, säger fältteknikern Tage Wiklund.

Gotland2005-04-16 06:00
När Tage Wiklund drar ut i fält med sin Flextronics-bil möts han ofta av kommentarer. Folk undrar häpet " finns Flextronics kvar?" Och det gör de faktiskt.
Tage Wiklund, som jobbar som fälttekniker på Flextronics Network Services enterprise, har aldrig varit föremål för varsel. Hans gren av Flextronics ingick inte i den Visbyfabrik som lades ned förra vårvintern. Network services satt länge i en egen lokal på Verkstadsgatan. För två år sedan, när Flextronics fortfarande hade ett tusental anställda, flyttade de in i kontor på fabriken vid Norra Hansegatan.
- Det var fullt med folk här då, men det började gå rykten. Man talade om att fabriken skulle läggas ned, men det var ändå något som man bara inte kunde tro på, det kändes som att det var omöjligt när man såg allt folk som rörde sig här& Ändå blev det så.
De stora ytmonteringsmaskinerna lyftes ut ur fabriken och transporterades till Kina. Folk försvann pö om pö och när Tage nu sneddar över det stora blanka fabriksgolvet tänker han på alla de kollegor som bara försvann.
- Man undrar vad de gör i dag.
Tage Wiklund är en av de 23 Flextronics-anställda som finns kvar i Visby. Dessa 23 tillhör flera olika avdelningar som jobbar med vitt skilda arbetsuppgifter. Själv är han fälttekniker och arbetar med att ge service till Telias företagskunder tillsammans med kollegan Lennart Öhman. På samma avdelning jobbar ytterligare ett par fälttekniker som har haft hand om 3G och GSM-stationerna på Gotland, men eftersom Flextronics inte längre har hand om dessa uppgifter på ön längre, så har de lånats ut till fastlandet på obestämd tid.

John Bridger är ansvarig för en annan grupp inom Flextronics Network Services som liksom Tage Wiklunds grupp med fälttekniker aldrig har varit nedläggningshotad. Gruppen i Sverige har baser i Visby, Stockholm, Karlskrona, Linköping och Västerås. I Visbyavdelningen ingår ett tiotal tekniker som jobbar med affärssystem och IT-lösningar. Enheten samlar tekniker med spetskompetens som har hela världen som arbetsfält. Kollegorna sitter i kontor över hela jorden.
- Vi har haft kontor här, men i övrigt fanns ingen koppling mellan oss och Visbyfabriken. Vi blev aldrig varslade när fabriken lades ned, förklarar John Bridger.
Fabriksnedläggningen lämnade naturligtvis ändå ingen oberörd. Att se mer än tusen kollegor lämna fabriken och gå mot en osäker framtid påverkade dem allihop:
- Vi känner naturligtvis medkänsla med alla de som blev uppsagda. Det var tragiskt.

Ralf Hoas och hans sju kollegor på designavdelningen satt i ett helt annat läge när Flextronics på sensommaren 2002 förklarade att de tänkte lägga ned fabriken i Visby. Design-gruppen ingick, organisatoriskt sett, i Visbyfabriken och därför varslades hela gänget.
Uppsägningen fick design-gruppen att ilskna till. De jobbade ju med en verksamhet som inte hade någon egentlig koppling till fabriken.
- Vår verksamhet var lönsam ! Vi arbetar med produktpaketering av Ericssons systemprodukter. Vi gör system som förenklar försäljningen av komponenter till Axe-produkter och radiobasstationer. Vi ser till så att det blir enklare att matcha ihop kundens krav med de tillval som de behöver.
Design-gruppen i Visby har jobbat med de här arbetsuppgifterna sedan 1999 och de har blivit en erfaren grupp som har en kompetens som annars inte finns inom Flextronics. När de varslades bestämde de sig för att ta saken i egna händer och sälja sina tjänster till något annat företag.
Ericsson hejade på i bakgrunden. De behövde design-gruppen på Gotland och de hjälpte dem att knyta kontakter med nya företag.
Till slut var Flextronics ändå beredd att låta Visby-gruppen jobba vidare under Flex-paraplyet. I juni 2003 återanställdes de åtta som inte hade valt att gå vidare till andra jobb.
- Vi behövde vara en grupp. Färre än fyra kunde vi inte vara, för då hade Ericsson valt en annan leverantör, förklarar Ralf Hoas.

Så nu sitter man kvar här.
Men riktigt som förr är det ändå inte.
Flextronics i Visby har krympt från 32 000 till 350 kvadratmeter.
Den service som de anställda hade tillgång till förut, den finns inte längre kvar. Man sitter lite på undantag numera. Mycket av det som förut sköttes av andra måste nu skötas inom gruppen och det gäller allt från datasupport och vaktmästarsysslor till att ragga nya uppdrag.
Och tilliten till Flextronics har fått sig en törn. Många tycker att det känns lite kluvet att vara anställd vid Flextronics.
- Men det är en kick att ha drivit igenom det här, trots att vi blev uppsagda, säger Ralf

Det är en liten "vraksprillra" som är kvar av den stolta Flextronicsfabrik som en gång nästan tycktes vara omättlig när det gällde att sluka personal, men det är en arbetsplats där många ändå vill tro på framtiden. De har byggt upp spetskompetens och alla, utom fältteknikerna, sitter på Gotland men jobbar mot världen.
Om framtiden vågar man inte sia så mycket. Det mesta hänger på hur det går för Ericsson. Men Ralf Hoas har förhoppningar. Kanske ska man med tiden kunna växa och nyanställa i hans design-grupp. 1 300 Flextronics-anställda i Visby, det blir det aldrig mer, men kanske, kanske ska man en gång kunna anställa åtminstone tio kollegor till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om