Vuxenutbildning halveras? "Vi har nog betat av en stor del av de vuxna som ville studera"
Vid årsskiftet avvecklas Kunskapslyftet och ersätts av en ny statlig stödform. Beroende på hur kommunen väljer att förändra vuxenutbildningen kan antalet platser komma att halveras.Dessutom är höstterminen sista chansen för de som vill ta del av det särskilda utbildningsbidraget, som ger vuxna möjlighet att studera "gratis".I veckan hade Komvux öppen registrering, så snart vet man exakt hur många restplatser hösten kan erbjuda.
Vi har nog betat av en stor del av de vuxna som vill studera, tror Komvux rektor Jan Boström.
I fjol märkte man dock en liten ökning, vilken förmodligen kan härledas till att runt 130 av de som varslades på Flextronics valde att sätta sig i skolbänken i olika former. Om vårens varsel och det senaste, på sammanlagt 170 personer, kommer att påverka siffrorna vet man inte.
Vi har inte de uppgifterna så vi vet vart man har jobb, om man jobbar. Det är möjligt att några av de varslade redan anmält sig till våra utbildningar, om man har känt sig orolig.
<span class=MR>Satsning avslutas</span>
Efter höstens termin genomförs två stora förändringar inom vuxenutbildningen.
Vid årsskiftet försvinner det särskilda utbildningsbidraget UBS, som har gett vuxna främst arbetslösa möjlighet att studera "gratis". Från och med den 1 januari gäller studiemedel eller andra stödformer.
Samtidigt avslutas den femåriga statliga satsningen Kunskapslyftet. Den har fungerat som ett slags "få- och ge-system", där staten har finansierat ett antal studieplatser, mot att kommunerna har gått in med en minimiandel och därutöver valfritt antal platser.
I år ger det totalt 935 finansierade platser på Gotland. Nästa år kommer staten att betala 250 platser, mot att kommunen står för minst 205 platser.
Det innebär en halvering från 935 till 454 platser, säger Boström, så kommunen får ju betala betydligt mer om det ska finnas fler platser. Eftersom kommunen har det lite knackigt i sin kassa kanske man inte vill betala mer än det som krävs.
Ett kortsiktigt resonemang innebär i förlängningen ökade kostnader i form av bland annat arbetslöshetsersättning, menar Boström, som efterlyser långsiktiga lösningar. Ett alternativ, menar han, kan vara att lägga ut delar av utbildningen på entreprenad, vilket fler och fler kommuner väljer. Man samarbetar redan nu med flera utbildningsföretag, lokalt och nationellt.
Entreprenad är något som också Lars Danielson, barn- och utbildningschef på Gotlands kommun, ser som en möjlighet. Hur många vuxenutbildningsplatser som kommer att finnas framigenom kan han dock inte ge besked om i dagsläget.
<span class=MR>Stora volymer</span>
Vi vet att vi har legat på höga nivåer volymmässigt under Kunskapslyftets femåriga period. Vi har inte tagit ställning till framtidens vuxenutbildning vad gäller volym och inriktning. Just nu är det en öppen fråga, som är väldigt viktig för regionen och den enskilde individen men också för näringslivet och facket.
Just nu diskuterar en samrådsgrupp med representanter från barn- och utbildningsnämnden, facket, länsstyrelsen, högskolan, vuxenutbildningen och Kunskapslyftet om hur framtidens vuxenutbildning ska se ut på Gotland. I oktober ska nämnden besluta om framtidens vuxenutbildning.
<span class=MR>Vårdutbildning</span>
En av de sista utbildningarna inom ramarna för Kunskapslyftet är den tre terminer långa vårdutbildning som startar den 19 augusti. Efter årsskiftet omfattas den av det nya statliga stödsystemet.
Vården och personliga assistenter står för ett behov som aldrig går att mätta, säger Boström.
Utöver det vanliga vuxenutbudet startar utbildningar bland annat för biblioteksassistenter (kursen är fullbokad) och med inriktningar mot storhushåll, callcenter, media, data och webbdesign.
Boström råder den som är eller riskerar att bli arbetslös att snarast kontakta Komvux och Centrala studiestödsnämnden för att ta reda på vilka möjligheter som finns inte minst eftersom hösten är "sista chansen" för den som vill ta del av UBS.
De flesta utbildningar ser ut att ha restplatser kvar och vill man läsa enstaka kurser kan man alltid plocka ihop ett paket så man kommer upp i heltidsstudier.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!