Waldemar Falck gav sin syn på "Gotlandskungen" Jacob Dubbe
Skepparegillet i Wisby firade sin 320:e högtidsdag med att fil dr Waldemar Falck berättade om "Jacob Dubbe sin tids Gotlandskung" på fredagen. Allmänheten var inbjuden till föreläsningen. Falck gav en annorlunda bild av Jacob Dubbe, mannen som blev en legend redan under sin levnad. Dubbe beskrevs som en ganska god människa. Trots förtal så var nog Dubbe som många andra. Som bekant är det så att framgång föder avundsjuka, sa Waldemar Falck.
Det märktes tydligt att åhörarna uppskattade föredraget, speciellt då de blev bjudna på pepparkakor bakade enligt ett recept som hade funnits i Jacob Dubbes hushåll. Waldemar Falck beklagade att en av ingredienserna saknadesdet hade varit alltför svårt att få fram sälspäck till baket.
Åhörarna lät sig väl smaka och lyssnade till den intressanta berättelsen.
<span class=MR>Gillets välgörare</span>
Waldemar Falck inledde med att säga att Jacob Dubbe säkerligen var den mest kända mannen här på Gotland under slutet av 1700-talet och i början av 1800-talet. Dubbe var dessutom en välgörare till Skepparegillet i Wisby dit han donerade pengar.
Falck konstaterade att det är flera som har beskrivit Jacob Dubbes levnad inte minst författaren Pelle Sollerman med sin trilogi.
Jacob Dubbe föddes 1769 och var son till sjökaptenen Jacob Dubb. Han var bara åtta år gammal då fadern avled och familjen hamnade i ekonomiska svårigheter. Jacob själv lär ha hamnat som lammsork på en gård i Akebäck.
Så småningom kom han till Visby och kom under köpmanskvinnan Barbara Fåræus beskydd. Det var sannolikt hon som bekostade hans utlandsstudier.
<span class=MR>En riktig affärsman</span>
Jacob Dubbe tog över sin mors affär vid lilla strandporten i Visby och han drev även en liten affär i Katthammarsvik. Han började snart med strandningsaffärer och tjänade bra med pengar på laster från de fartyg som strandade vid den gotländska kusten. Snart blev han utnämnd till ombud för kungliga flottans proviantering på Gotland.
De snabbt växande rikedomarna gjorde att han kunde köpa flera egendomar spridda över hela Gotland och täckte på så sätt in hela ön. Han hade alltid folk beredda längs kusterna då stormarna närmade sig och det var mycket vanligt med strandningar under den här tiden.
Jacob Dubbe blev mycket förmögen och utnämndes till assessor och dykeriöverkommissarie. Hans konkurrent på Gotland var köpmanshuset Donner som han för det mesta lyckades manövrera ut.
Dubbe var skeppsredare, sysslade med strandningsaffärer och var även "svart bankir". I folkmun fick han ofta heta "greven".
<span class=MR>Stora rikedomar</span>
År 1790 köpte han det stora trappgavelshuset på Strandgatan vilket i senare tid fick namnet Liljehornska huset. Snart omfattade hans handelsflotta ett 30-tal fartyg varav de flesta var byggda i Visby.
Dubbes favoritfartyg var briggen Jakobina som han lät bygga 1811. Georg Ekström var skeppare på Jakobina under hela 33 år. Jakobina sändes på långväga resor utrikes och lär ha inbringat en mycket god förtjänstJacob Dubbe kallade Jakobina för "Min bästa mjölkko".
Waldemar Falck gav exempel på de enorma förtjänster som strandningsaffärerna gav Jacob Dubbe. Ett fartyg på resa mellan London och S:t Petersburg strandade på Gotland med en last av bla: 2700 kg silver, 21500 kg kaffe, 43000 kg socker. Värdet av lasten uppskattades till 20 tunnor guld och en tunna guld värderade till 100000 riksdaler vilket var en astronomisk förmögenhet vid den här tiden.
<span class=MR>Rysk invasion</span>
Hur många gotlänningar vet att det säkerligen är Jacob Dubbe vi har att tacka för att vi inte kom att tillhöra Ryssland?
Det var i början på 1800-talet som den ryske amiralen Bodisco landsteg på Gotland med 2020 man. Gotland hade ett illa rustat försvar och ön blev ett till synes lätt byte för Bodisco som lät utropa att Gotland för all framtid skulle tillhöra det ryska riket. Han förklarade all statlig egendom rysk. Jacob Dubbe befann sig för tillfället på fastlandet.
Vad Bodisco inte visste var att två av Dubbes fartyg for med bud till fastlandet om den ryska invasionen. Dubbe fick den svenska kronan att snabbt ställa upp med 1900 välutrustade soldater och åtta fartyg. Styrkan landsattes på Syssne udd och själv hade Dubbe tidigare fått återvända till Gotland med hemliga instruktioner. Han blev arresterad under två dagar och under hans bortovaro från ön hade hans avundsmän fått härja fritt med hans egendomar.
Den svenska styrkan anlände och Bodisco gav sig av utan blodspillan!
Efter det att Bodisco hade givit sig av bildades Gotlands Nationalbeväring för att ön skulle få ett bättre försvar.
<span class=MR>Bildade familj</span>
Jacob Dubbe skaffade sig fastigheter och blev allt rikare genom att låna ut pengar till rika som hade kommit på obestånd på grund av dåliga affärer. Snart var gäldenären i Dubbes våld och han kunde överta gods. Det här var ingeting som var utmärkande för Dubbe, detta var så man brukade göra i den här tidens maktspel.
Dubbe gifte sig med köpmannen Johannes Lythbergs dotter Anna och det blev ett mycket lyckligt äktenskap trots den sorg som drabbade paret då samtliga deras tre döttrar, Fredrika Lovisa, Jakobina Lovisa och Anna Maria, avled i mycket späd ålder.
Genom giftermålet blev Jacob Dubbe ägare till flera fastigheter bland annat Ungbåtels i Follingbo som senare fick namnet Rosendal.
Detta skulle bli paret Dubbes egentliga hem. Med sina 30 rum och tre kök var det en herrgårdsliknande byggnad. Det var där Dubbe lät bygga ett utsiktstorn och en stor trädgård med badhus, fiskdamm, vitmålade träskulpturer av figurer ur den nordiska mytologin samt ett kanonbatteri. Där lät han även bygga gravvalvet där de tre döttrarna vilar än i dag. Det sägs att Dubbe på 1820-talet lät fälla skog i en bred skådegata för att han skulle kunna se kyrktornen i Visby från sitt utsiktstorn.
Hustrun Anna Dubbe avled då hon var 62 år gammal och ligger begravd på Follingbo kyrkogård.
Jacob Dubbe flyttade till Stockholm där han levde under sina sista dagarhan avled innan han hade fyllt 75 år, den 7 november 1844. En förkylning efter ett slädparti utvecklade sig till lunginflammation vilket ledde till döden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!