Waldorfskolan ger friare perspektiv

Orionskolan i Visby är nu inne på sitt sjätte år på Gotland. Efter en start med sju elever första året finns det nu 51 stycken.
­ Det har varit en etableringsfas, säger Christoffer Kuhfuss som är lärare på waldorfskolan.
Efter relativt stor personalomsättning närmar man sig nu målsättningen att eleverna ska ha en och samma lärare från årskurs ett till åtta.
Dessutom får skolan till sommaren sin första avgångsklass ­ i och med att den första nian med sju elever nu slutar. Någon fortsättning inom waldorfpedagogiken finns inte på ön.

Gotland2003-04-05 04:00
Waldorfpedagogiken har genom åren mötts med viss skepsis från några håll.
Å ena sidan menar kritikerna att utbildningen skulle vara flummig och lös i riktlinjer och reell kunskap. Å andra sidan finns fördomar mot att det skulle handla om en slags sekt, med dogmatiska regler inom exempelvis kosthållning och teknikanvändning.
­ Så är det inte. Vi är allt annat än dogmatiska, menar Christoffer Kuhfuss och Inger Ahlberg som är lärare på Orionskolan. Snarare är det en regel här att inte bli för fyrkantiga.
På skolan serveras visserligen vegetarisk mat, men det beror mer på att det som föredras inom waldorfpedagogiken är en biodynamiskt odlad kost. Dessutom har inte köket tillstånd att tillaga kött ännu. Men själv är exempelvis Christoffer Kuhfuss inte vegetarian.
<span class=MR>Dator med måtta</span>
En annan fördom är att tv och dator inte får användas. Även det är fel.
­ Men det ska användas med måtta, menar Christoffer Kuhfuss. Datorn till exempel är ett utmärkt verktyg, men ingen källa till kunskap i sig.
En tredje missuppfattning gäller att skolan skulle vara sluten och inte öppen för alla. Tidigare, före friskolans införande och skolpengens avskaffande, nekades aldrig någon plats till waldorf av ekonomiska skäl. Nu är den som friskola ju öppen för alla.
<span class=MR>Grundläggande människosyn</span>
Liksom alla waldorfskolor runt om i landet, och världen, grundar sig pedagogiken på Orionskolan på den människosyn Rudolf Steiner initierade i början av 1900-talet. Det är den enda svenska friskolan med egen skolplan, godkänd av skolverket och därigenom helt jämförbar med den "vanliga" skolan. Det går alltså att komma från vilken skola som helst och fortsätta i en waldorfskola. Liksom det går att övergå till vilken skola som helst efter att ha gått i waldorfskola.
Vad skiljer då Orionskolan från andra skolor på Gotland?
Skillnaden ligger i den grundsyn som genomsyrar hela skolarbetet. Med den klart uttalade pedagogiken att sätta människan i centrum, indelas skolarbetet efter vissa givna grundstenar. Därifrån kan sägas att mycket är upp till läraren i det dagliga arbetet med eleverna. Här sker inlärningen till stor del genom berättande. Få läroböcker finns, i stället gör varje elev sin egen lärobok allt eftersom inlärningen pågår.
<span class=MR>Ämnen hålls ihop</span>
Den så kallade periodundervisningen gör att ämnen hålls ihop på ett sätt som skiljer sig från den vanliga grundskolan. I block ägnas de flesta ämnen en period och matematik vävs ihop med historia, svenska, idrott med mera, men också med de kulturella ämnen som bildar en bred bas i undervisningen.
Teckning, målning, musik och slöjd anses ha stor betydelse ­ inte bara för inlärningen, utan för hela människan. Och genom det för waldorfpedagogiken speciella ämnet eurytmi ges utrymme för pauseringar och eftertanke i den ständigt pågående inlärningen.
­ Det här är en pedagogik som funnits sedan 1919 och den fungerar, säger Inger Ahlberg.
<span class=MR>Den fria viljan</span>
­ Det handlar mycket om förhållningssätt, säger Christoffer Kuhfuss. Vi lär inte eleverna att bli antroposofer.
Variation är snarare ledstjärnan och religionsundervisningen sker alltså efter individuell livsåskådning, först i samförstånd med föräldrar, senare efter elevens fria vilja.
Just den fria viljan betonas också inom pedagogiken. Enligt waldorfpedagogiken är människan inte bara en produkt av arv och miljö. Jaget eller individualiteten spelar också in och intar iblen till och med en övergripande roll.
­ Men vi eftersträvar ingen antrposofisk materialism, säger Inger Ahlberg, snarare handlar det om förvärvandet av en inre idé och möjligheten att leva efter den.
Basen är alltså människan, den enskilda eleven/individen. Involverat i det spelar inredning, färgsättning och arkitektur en stor roll i den pedagogiska tanken. Från varma färger i de yngre åren, som ger trygghet och arbetsro, blir färgskalan svalare. Det uppmuntrar till ökad tankeaktivitet, något som starkt betonas i klasserna 7-9, där argumentation och ifrågasättande uppmuntras.
­ Ungdomar älskar att argumentera, menar Inger Ahlberg. Och i stället för att skära ned på det, uppmuntras det. Exempelvis genom spel och drama, vilket bidrar till att skapa jämlikhet mellan eleverna.
Här finns också tre byggstenar inom pedagogiken. De tre ledstjärnorna frihet, jämlikhet, broderskap som manifesterades genom den franska revolutionen löper genom de tre stadierna.
<span class=MR>Stämmer att vi leker</span>
De många benen och stolparna inom waldorfpedagogiken till trots, är det leken och berättandet som står i fokus.
­ Många anser att waldorfskolan leker för mycket, säger Christoffer Kuhfuss. Det stämmer att vi leker, men det har ett syfte där helheten ju är så viktig.
Eurytmin, den speciella rörelsekonsten eller själsliga gymnastiken, "leks" på liknande sätt fram redan från första klass. Ämnet, som är obligatoriskt tjänar flera syften utöver den traditionella gymnastiken.
­ I kombination med exempelvis drama skapar den en säkerhet att uppträda, menar Inger Ahlberg.
Kort kan sägas att eurytmi vill fånga den rörelse som antroposofin anser leva i bland annat språk och musik. Denna synliggörs genom rörelserna och de mänskliga gesterna. Både genom gestalt och rum, i grupp eller enskilt, samordnas helheten i undervisningen.
­ Rytmer skapar trygghet, säger Inger Ahlberg. Målet är att återskapa en sund rytm för eleverna, exempelvis genom att vi följer årstidens växlingar.
<span class=MR>Vidare cirklar</span>
Samtalet rör sig sedan i vidare cirklar. Ord som humanism, självförverkligande, egen skolning och sinnesintryck rör sig genom rummet på Orionskolan och landar i en känsla av att den 80-åriga kursplanen inom waldorfpedagogiken känns klart motiverad.
Varför väljer då inte fler Orionskolan?
­ Vi vill bygga upp skolan i ett mänskligt tempo, menar Christoffer Kuhfuss, nerifrån och upp. De som kommer hit väljer det och låter man det gå i lagom takt får man en harmoni i det. Vi är inte ute efter att missionera och värva folk hit.
Etableringen fortsätter och Orionskolan är beredda att emot fler, både elever och lärare. Huset på Allégatan köptes loss i januari och det bidrar till att helheten förstärks.
Målet med 12-14 barn per klass ligger inom en snar framtid och det skulle innebära runt 100 barn.
Foto: TOBIAS WALLSTRÖM
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om