Wallström och Carlsson, Paulsen och Lindh säger ja
Kvinnor är skeptiska till EMU.Men igår samlade landshövding Lillemor Arvidsson fyra tjejer som med eftertryck säger ja till EMU.EU-kommissionären Margot Wallström förstår att kvinnor vacklar: Det här är en svår fråga. Men om vi tror på Europa-samarbetet och vill fortsätta med det - då ska vi satsa!
Så blev det i det samtal om makt och inflytande i Europa som leddes av Lillemor Arvidsson i går morse. Vid baren på restaurang Vinäger samlades EU-kommissionären Margot Wallström (s), utrikesminister Anna Lindh (s), förre EU-parlamentarikern Gunilla Carlsson (m) och EU-parlamentarikern Marit Paulsen (fp).
Med skilda partibeteckningar var de alla lika glada över att få mötas en sommar i Almedalen och vara överens! Alla jobbar för att det ska bli ett ja till EMU vid folkomröstningen i september.
<span class=MR>Tveksam landshövding</span>
Den enda i gänget som inte tagit ställning i EMU-frågan var Lillemor Arvidsson själv.
Medan en växande publikskara strömmade in på den lilla gården förklarade de varför de vill ta ett steg till i Europasamarbetet.
Det handlar om makt och inflytande. Och ingen av dem stämde in i bilden av Sverige som en lilleputt-nation, vars intressen viftas bort i Bryssel.
Alla kunde lägga fram konkreta exempel där Sverige har satt dagordningen och där man har lyssnat på Sverige. Det har exempelvis gällt EU:s utvigning, jämställdhet, öppenhet och miljöfrågor:
Vi kan spela en viktig roll. Den som tar initiativ, kan formulera sig och har en vision får också ett inflytande, förklarade Margot Wallström.
<span class=MR>Ja eller nej</span>
Och just därför menar hon att det är så viktigt att Sverige också tar steget fullt ut och ansluter sig till EMU.
Säger vi nej till EMU kommer man inom EU att börja ifrågasätta om vi svenskar verkligen är övertygade europeer. Om vi sätter en gräns i vårt samarbete så sätter kanske de andra länderna en gräns till oss och det kan föra med sig att vi inte har samma tyngd längre.
Lillemor Arvidsson, som vacklar i EMU-frågan, hade flera frågor som hon ville få svar på. En av dem löd:
Somliga säger att Sverige kommer att få 100 000-tals nya jobb om vi går med i EMU. Också Gotland kommer att få nya jobb. Men hur kan man lova det?
<span class=MR>Gotland</span>
Med större aktivitet i ekonomin blir det fler jobb. Också på Gotland.
Och er turistindustri är väldigt beroende av att vi inför euron, menade Marit Paulsen.
När Östersjön blir ett innanhav där det handlas med euro kan gotländska företagare lika väl vända sig österut som till fastlandet.
När debatten var över hade Lillemor Arvidsson inte bestämt sig, men tyckte att hon åtminstone blivit lite klokare. Och hennes råd till EMU-debattörer av alla riktningar blev:
Prata inte bara om tillväxt och marknad, utan var konkreta och tala så att jag och mina kompisar begriper!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!