En redig hamburgare kan vara en riktig festmåltid. Men vill man verkligen lyckas finns det saker att tänka på. Det här är Benjamin Lundbergs enkla expertråd till glada amatörkockar. Och hans ord väger tungt. 19-åringen kammade hem bronsmedaljen i Hamburger–SM.
1) Bra kött, ost och bröd är ett måste. Satsa på fint marmorerad högrev och mal den själv. Om du inte har tid eller köttkvarn väljer du färdig högrevsfärs. Brödet ska vara brioche eller en bra potato-bun. Sen är osten är en livsviktig komponent i varje finburgare. Det finns flera bra hamburgerostar på marknaden. Välj den du gillar bäst.
2) Less is more. Har man på för många olika saker blir hamburgaren svår att äta och får för mycket smaker. Det kan innebära att man tröttnar redan efter två tuggor. En majonnäs och två tillbehör är max. Till det kan du lägga en grönsak som krispsallad eller tomat.
3) En riktigt god burgare har balanserade smaker. Karamelliserad lök eller bacon ger en sötma som bryter av mot det salta. Lyckas man få till det blir kombon av det söta och köttet, osten och majonnäsen, himmelsk.
4) Smasha köttet. Det är det roligaste men också ett kritiskt moment. Temperaturen på grillen ska vara 280–300 grader. Om du steker ska spisen stå på max. Färsen rullas till bollar på 90-100 gram. Om du inte har ett smashjärn går det bra med undersidan av en kastrull. Häll lite rapsolja på smashytan, och ha bakplåtspapper på undersidan om du använder kastrull. Köttet grillas 45 sekunder på första sidan, sen vänder du, lägger på osten och fräser den andra en halv minut. De uttryckta bollarna ska bli 1,5 centimeter. Då får du perfekta puckar.
Men det finns förstås fällor man ska undvika när man fixar hamburgare och Benjamin Ljungberg sammanfattar vad som är ett absolut no no.
Enligt bronsmedaljören är för låg värme det värsta man kan utsätta sin burgare för. Då blir köttet kokt eftersom färsen innehåller så mycket vätska, och den fina ytan uteblir. Lika viktigt är att köttpuckarna inte blir för tjocka. Det i kombination med hög värme leder till att utsidorna kan bli brända samtidigt som de blir råa inuti.
Det sista är så självklart att det knappt behöver skrivas: Våga vägra färdiga frysburgare. Benjamin Ljungberg säger att hamburgarna i princip bara består till hälften av kött och att resten är druvsocker och potatismjöl. Och det är ju på gränsen till kriminellt i entusiastkretsar.