Werkelin: "Det kommer ta flera år att ta igen"

Inför sommarens början stod gotländska näringsidkare med snaran runt halsen och något ljus i tunneln fanns över huvud taget inte. Sedan släppte reserestriktionerna. Här är andra delen i serien om coronasommaren 2020.

Sommaren blev bättre än Bobbo Werkelin kunnat föreställa sig, men det kommer trots det ta många år att ta igen.

Sommaren blev bättre än Bobbo Werkelin kunnat föreställa sig, men det kommer trots det ta många år att ta igen.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2020-08-26 11:35

Turistsommar 2

De fick avskeda 200 anställda och trodde inte ens att de skulle kunna öppna den här säsongen. Nu med facit i hand blev sommaren bättre än Bobbo Werkelin, VD för Kneippbyn, kunde föreställa sig.

– När reserestriktionerna hävdes satte vi en ny budget och kunde återanställa 100 sommaranställda. Boendet har haft en bra beläggning och i början av juni låg den på 70 procent. Trots det är det ändå ett stort tapp, säger han.

Kneippbyn trodde först att omsättningen 2020 skulle hamna på 5-6 miljoner kronor, jämfört det normala – 60 miljoner kronor. Nu är de redan uppe i 22-23 miljoner kronor i omsättning.

– Givet förutsättningarna är vi glada, men det kommer ta oss två-tre år att återhämta oss och vi kommer behöva låna pengar för att klara det, säger Bobbo Werkelin.

Flera evenemang ställdes in vilket skulle ha inneburit stora inkomster.

– Bland annat försvann en motorcykelträff, Rally Gotland, konsert med Magnus Uggla och flera konferensgrupper, och vi fick stänga många av våra huvudattraktioner. Tre restauranger har vi fått stänga och vi har generellt haft ett mindre utbud. Det här är det närmaste vi kommit ett världskrig, säger Bobbo Werkelin.

Han berättar att sommarlandet med 500 biljetter per dag ofta varit slutsålt och han ger alla anställda en stor eloge för det fantastiska jobb de gjort och att många kunnat ställa upp med kort varsel.

– Det enda som gått bättre än i fjol är padelbanorna. Outdoor har ju varit en boom, säger han.

Ewa Hallgren driver Åminne fritid och havsbad. Hon säger att de sista veckorna varit bra, men början av sommaren var nära på en katastrof.

– Vi visste ju inte hur det skulle bli och vi hade en massa avbokningar. Normalt brukar vi ha massa sportfiskare som kommer till oss under mars och april, men i år blev det inget sånt. Så fort restriktionerna släppte började folk boka på igen, men det är ju inte alls i samma skala som det brukar vara.

En avstämning fram till juli visar att Åminne tappade 50 procent på fritidsanläggningen. Restaurangen fick ett mindre tapp jämfört med semesterbyn och campingen.

– Folk vill och behöver ju ändå äta, och på grund av situationen har vi så klart haft många fler gotlänningar som kommit till oss. Det kommer nog gå bra. Vi måste ju klara oss, men visst har vi tappat, säger Ewa Hallgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!