WiFi och surfplattor på gotländska äldreboenden

Modern teknik som WiFi och surfplattor ökar livskvalitén på äldreboenden. Nu har alla regionens boenden heltäckande nätverk som hjälper såväl personal som boende.

Allt fler äldre upptäcker nyttan med exempelvis surfplattor och kan samlas kring spännande information, bilder eller videoklipp.

Allt fler äldre upptäcker nyttan med exempelvis surfplattor och kan samlas kring spännande information, bilder eller videoklipp.

Foto: Joakim Nyberg

Gotland2020-04-23 19:30

I oktober 2018 hade 29 procent av brukare på Gotland tillgång till trådlöst nätverk över hela boendet. Sedan dess har utbyggnaden av nätverk pågått och I och med att Åvallegården i Klintehamn fått tillgång till heltäckande WiFi har alla gotlands äldreboenden nu samma tillgång. 

Anledningen till att det tagit lite längre tid för vissa boenden beror på att fiber inte varit framdraget till alla byggnader.

— Vi har fått dra fiber till ett par byggnader. Det tar ju lite tid att göra i efterhand när fastighetsägarna sa nej till fiber när de hade möjlighet. Nu har vi fått gräva igen, säger Fredrik Westergaard, utvecklingsledare på socialförvaltningen.

Nätverket är en förutsättning för att välfärdsteknik ska kunna användas förklarar Fredrik Westergaard, larmsystem och tillsyn går nu genom nätverket. Men det har även öppnat upp möjligheten för brukare att till exempel se på tv eller lyssna på radioprogram on-demand.

— Vi har nya moderna trygghetssystem där man har mobiltelefoner för att få larmen och med dem kan man också sköta tillsyn med hjälp av kameror, då behöver vi ha täckning över hela boendena, säger Fredrik Westergaard.

— Kamerorna gör så att brukare slipper bli störda när de sover. Vi bestämmer en tid när de ska tittas till och sen sker det med hjälp av en kamera, så slipper de vakna av skramlande nycklar och sånt, säger Birgitta Johansson, enhetschef för särskilt boende.

Birgitta Johansson tror att tillgängligheten kan leda till att brukarna blir mer intresserade av modern teknik när de märker hur det kan hjälpa dem att hålla kontakten med familj och umgås med andra brukare på nya sätt.

— Det är så häftigt hur tekniken kan hjälpa till att föra folk samman. Man kan hjälpa en brukare att ta fram ett klipp på en surfplatta och så råkar någon annan höra vad det handlar om. Då har dom ett gemensamt intresse som de inte visste om innan, säger Birgitta Johansson.

— Det kan bli leda till starka ögonblick också, det var en brukare som inte orkade åka med på ett bröllop, då kunde man med hjälp av Skype låta brukaren, hemma från soffan, se på när barnbarnet gifte sig, fortsätter hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!