Wisbygymnasiet krymper nästa läsår

Antalet platser på Wisbygymnasiet minskar nästa läsår, men skolan kommer fortsatt att ha 17 program att välja mellan.

Wisbygymnasiet krymper med 18 platser nästa år, men kommer trots det att ha ett lika stort utbud av program och inriktningar som tidigare.

Wisbygymnasiet krymper med 18 platser nästa år, men kommer trots det att ha ett lika stort utbud av program och inriktningar som tidigare.

Foto: David Skoog

Gotland2022-10-27 18:00

Nästa läsår kommer Wisbygymnasiet att ha 527 platser, en minskning med 18 platser jämfört med innevarande läsår. Minskningen beror på att den årskull som ska söka till årskurs 1 nästa år är mindre.

De sex högskoleförberedande programmen får 304 platser. Störst blir samhällsvetenskapsprogrammet med 96 platser. De elva yrkesprogrammen, där den riksrekryterande sjöfartsutbildningen ingår, får 223 platser. Flest platser får naturbruksprogrammet och el- och energiprogrammet, som båda har plats för 32 elever.

Sammanlagt kommer Wisbygymnasiet att erbjuda 16 nationalla program och 29 inriktningar. För de ungdomar som inte klarat behörighet till gymnasiet finns fyra introduktionsprogram. Om samtliga program kommer att starta beslutas efter att det preliminära valet gjorts i vår.

Inom den lokala idrottsutbildningen kommer de sökande att få välja mellan ishockey, fotboll, friidrott, innebandy, orientering och gymnastik.

Bland utbildningarna till nästa läsår saknas transportinriktningen, trots att Tillväxt Gotland, LRF, Sveriges åkeriföretag Gotland och Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd uppvaktat Region Gotland om behovet av en yrkesförarutbildning på gymnasienivå. Medelåldern för öns yrkeschaufförer är 56 år, och framöver finns ett stort behov av nyrekrytering.

Beslutet att avveckla yrkesförarutbildningen togs 2015. De som vill gå en gymnasieutbildning för yrkesförare hänvisas numera till fastlandet. I maj gick 23 gotländska elever utbildningen på fastlandet.

Det finns en yrkesförarutbildning på ön. Den arrangeras av vuxenutbildningen. En fördel för Region Gotland är att den utbildningen finansieras via statsbidrag. Gymnasieutbildningen avvecklades främst för att den ansågs orimligt dyr. Till starten i april hade vuxenutbildningen 18 sökande. Utbildningen till busschaufför med start i augusti hade 24 sökande.

Vid torsdagens sammanträde fick gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden en utredning om transportinriktningen. Inga beslut fattades, men nämnden konstaterar att det skulle vara förenat med stora investeringar att återuppta utbildningen vid Wisbygymnasiet. Den skulle därmed riskera att urholka utbildningsutbudet och tvinga skolan att minska sina platser på andra program eller inriktningar. Dessutom har förvaltningen bedömt att vuxenutbildningen räcker för att tillgången på yrkesförare på Gotland ska vara tillräcklig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!