Ylva Olsson
Med minnen från somrarna på Gotland landade småländska Ylva Olsson för fjorton år sedan på ön. Hon brinner för musiken och är nu aktuell med skivan På det långa nattåget där hon tonsatt framlidna Maria Wines dikter.
Foto:
- Jag får en sådan inspiration av poesi. När jag läser dikter hör jag musik och rytmer i raderna och den känslan vill jag lyfta fram.
Maria Wines dikter varierar kraftigt mellan glädje och sorg. Har det varit svårt att tonsätta en sådan känslobredd?
- Jag har alltid haft ett starkt förhållande till hennes lyrik. Hon har en sådan stark och tydlig röst och behandlar ämnen som är intressanta. Hon går rakt på sak. I den här skivan ville jag lyfta fram den känsla jag får av hennes dikter och det tycker jag att jag har lyckats med ganska bra. Känslan av tomhet och ensamhet som hon förmedlar i texten. Det är väldigt effektfullt med trumman som låter som hjärtslag på skivan.
Har du någon gång varit nervös för hur din tolkning av Wines dikter ska uppfattas och bedömas?
- När jag gav ut den här skivan hade jag kontakt med några från Artur Lundkvist och Maria Wines stiftelse. Jag kände mig livrädd när jag sedan skulle skicka skivan till deras ordförande. Sammanlagt skickade jag till tio personer i stiftelsen och de flesta av dem kände Wine personligen. Men de ringde tillbaka och sa jättefina saker om skivan och det var otroligt roligt. De tyckte att jag hade hittat helt rätt och några av dem sa att de kände som att Maria var hos dem när de blundade och lyssnade till musiken. Det var en stor lättnad. När jag tonsatte Edith Södergran var det lättare för det var så länge sedan hon var i livet.
Hur skulle du själv beskriva musiken på den nya skivan På det långa nattåget?
- När gitarristen Gunnar Järeld lyssnade på den första gången sa han att det lät som en blandning mellan Stina Nordenstam och Cat Stevens. Lite sårigt och varmt på en gång. Den beskrivningen gillar jag.
Hur länge har du sysslat med musik?
- Jag har alltid sysslat med musik men har också hållit på mycket med teater. Sedan har jag och min man haft olika typer av gruppkonstellationer genom livet - allt från rock till visor, barnmusik och barnteatrar. Det har blivit allt mer poesi på senare tid. Nu jobbar jag som musiklärare på Solbergaskolan vilket jag tycker är väldigt roligt.
Vad gör du senare i höst?
- Det som ligger i lådan är väl en barnmusikskiva som ska bli av någon gång. Det är roligt att jobba med texter men svårt att skriva texter för vuxenmusik. Det är lätt att det blir patetiskt. Det är enklare med barn. Men sedan har jag fått fina recensioner av den nya skivan i rikspressen, så jag hoppas att jag kan få spela en del på fastlandet.
Står någon annan poet på tur för tonsättning?
- Nej, nu blir det nog väldigt mycket Wine ett tag framöver. Däremot skulle jag kunna tänka mig att gå tillbaka och tonsätta mer av Edith Södergran.
I sommar genomför Ylva Olsson tillsammans med Gunnar Järeld, Sara Boström, Karin Kickan Holmberg och Erik Törner en musikalisk resa i Wines liv.
7 juli - Fridhem i Västerhejde, 19.00
8 juli - Vamlingbo bygdegård, 20.00
9 juli - Fårö bygdegård, 20.30
22 juli - Hamnmagasinet i Fårösund, 20.00
23 juli - Muramaris norr om Visby, 19.30
7 juli - Fridhem i Västerhejde, 19.00
8 juli - Vamlingbo bygdegård, 20.00
9 juli - Fårö bygdegård, 20.30
22 juli - Hamnmagasinet i Fårösund, 20.00
23 juli - Muramaris norr om Visby, 19.30
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!