Yrkesfiskare ilska över kontrollen

- Det borde rimligen vara fiskets omfattning som styr Kustbevakningens tillsyn, inte fisket som ska anpassas efter Kustbevakningens prioriteringar.
Gotlands yrkesfiskare är inte nådiga i sin kritik av Kustbevakningens kontroll av torskfisket.

Gotland2005-03-12 06:00
Inte heller skräder man orden när det gäller EU-beslutet om förbud för drivgarnsfiske.
- Det går inte att skydda något som inte finns! dundrade Lasse Broman, ordförande för Gotlands Fiskareförbund.
Gotlands Fiskareförbund har 46 medlemmar. En majoritet av dessa var närvarande på årsmötet som hölls i går i Ronehamn. Yrkesfiskarnas verksamhet styrs av beslut på regerings- och europanivå. Förutsättningarna kan ändras på en dag, med akuta stopp för torsk- och laxfiske.

Stora extrakostnader
Det har man på ett sätt lärt sig att leva med men de senaste åren har andra beslut lett till både ilska och uppgivenhet i kåren.
Det senaste: att det bara ska finnas ett fåtal landningsplatser för torsk i varje region, är ett beslut som kan verka vettigt. På det sättet fokuserar man resurserna för kontroll av fisket så att kvoterna hålls och förutsättningar för svartfisket minskar. Men yrkesfiskarna menar att det inte råder någon resursbrist i dessa kontroller.
- Det kommer alltid en hel drös men folk från Kustbevakningen, de är här i Ronehamn minst fem stycken varenda gång, klockan två på natten, sa en årsmötesdeltagare.
Leif Olofsson som valdes till ordförande för årsmötet markerade att han kommer att fortsätta landa sin fisk i "sin" hamn där han har all utrustning som behövs, ismaskiner och förvaringsutrymme.
- Varje kilo över 250 kommer att bli svartfiske, konstaterar han vidare.
Fångster över 250 kilo är det man måste köra till de speciella landningshamnarna som ligger i Visby, Herrvik, Slite och Ronehamn. De gotländska yrkesfiskarna menar att det blir stora extrakostnader och mycket krångel för de små båtarna som får köra långa sträckor för att landa sin fisk.

Aldrig någon tumlare
- Inför de arbetstidslagar också så kan vi klappa ihop och gå hem, sa Tore Johnsson, inbjuden från Ölands fiskareförbund och berättade om en fiskare med liten båt som skulle behöva sex timmar enkel resa till "sin" landningshamn på Öland.
Förbudet mot drivgarnsfiske i Östersjön har fattats av EU:s ministerråd och ska fasas ut för att vara helt genomfört 2008. Fram till dess måste yrkesfiskarna förse garnen med pinglor som gör att däggdjur och fåglar "varnas".
- Man kan inte skydda något som inte finns! dundrade Lasse Broman i sitt välkomstanförande till årsmötet.
Leif Olofsson frågade sig också hur många politiker som jobbat för att stoppa förbudet.
- Det är nog inte många som jobbat sig svettiga för det, trodde han och berättade också att han arbetat med fiske i 50 år och inte en enda gång sett en tumlare i Östersjön eller hört talas om någon annan som gjort det.

Miljön är största hotet
En rad inbjudna gäster talade på årsmötet om hur de arbetar med fiskefrågor utifrån sin horisont, bland andra Anders Carlberg, ombudsman för Sveriges Fiskares Riksförbund, Christer Engelhardt och Jan-Olof Larsson, socialdemokrater i riksdagen, Johan Modin, Fiskeriverkets kustlaboratorium och Rolf Gydemo, länsfiskekonsulent.
Politikerna berättade hur de aktivt arbetade med fiskefrågor i riksdagen och att de även lämnat fyra motioner om förbättrade förutsättningar för fiske i alla dess former till partikongressen i höst. De nämnde dock inte att partikamrater till dem motionerat för ett drivgarnsförbud i Östersjön redan i oktober 1997.
- Det största hotet mot fisket i dag är miljöförstöringen, klargjorde Jan-Olof Larsson.
- Som innanhav är Östersjön särskilt utsatt, miljöförstöringen är ett problem som måste lösas genom konkreta åtgärder och inte minst internationellt samarbete.
Som möjligheter att utveckla det gotländska fisket nämnde han fisketurism och vattenbruk.
- Musselodling skulle passa förträffligt i Östersjön. Musslor odlas inte bara för konsumtion, det används som gödning och i djurfoder. Här finns det en stor potential.
- Där hör ni alla laxfiskare! utropade Lasse Broman hjärtligt.

Broman ordförande
De minst sagt skiftande rekommendationerna gällande hur farligt eller nyttigt det är att äta fisk luftades också. Och här beskylldes svenska medier att bedriva sensationsjournalistik istället för att ta reda på fakta.
- Fakta är att Livsmedelsverkets propåer om försiktighet att äta gädda och abborre gäller sötvattensfisk, det hjälper inte om det står längre ner i texten om rubriken skriker ut att i stort sett all fisk är farlig att äta, konstaterade Johan Modin från Fiskeriverkets kustlaboratorium.
Vid årsmötet omvaldes Lasse Broman till ordförande, övriga ledamöter i tur att avgå omvaldes också: Roland Pettersson, Sten Nordin och Magnus Hedvall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om