Ystlinjen går till Estland

Stångamejeriets maskiner står stilla och dess ostar är ett minne blott. Men inte länge till. I november sätts de i ny produktion­i Estland!
Själva fastigheten finns det däremot i dagsläget inga nya planer för, mer än att de ska säljas.

Gotland2004-10-30 04:00
Det nyligen nedlagda Stångamejeriet, 2700 kvadratmeter inklusive kontor och lager, är till salu. Enligt Arlas svenska fastighetschef Claes Walters finns i dags-läget inga intressenter.
­ En och annan har hört av sig och jag har skickat iväg material. Mer än så har det inte blivit.
Ysteriet är inte utannonserad, men Walters menar att de flesta som kan tänkas vara intresserade nog redan vet att det är till salu.
­Sådana här anläggningar är inte okända. Lokalt känner både kommunen och många företag till det.
Vilket pris man begär vill han inte säga. Arla fortsätter att förvalta fastigheten tills någon annan tar över.
Delar av utrustningen går redan i Arlas mejerier runtom i Sverige, exempelvis i västgötska Götene. Merparten av produktionslinjen har dock köpts av Food machines Europe. Det svenska företaget har specialiserat sig på vidareförsäljning av begagnade maskiner för livsmedelsindustrin. Stångamaskinerna ska till Estland!
Vilket företaget är vill företagets vd Ulf Einarsson inte säga, innan det sista avtalet är i hamn. Något försäljningspris avslöjas inte heller, mer än att det handlar om "miljonbelopp".
Klart är dock att den estländska köparen under november ska demontera inventarierna. Maskinerna ska alltså göra ost av estländsk mjölk på andra sidan Östersjön. Enligt Einarsson kan det mycket väl bli så att ostarna exporteras. Dock knappast till Sverige, utan till gränslandet Ryssland.
­På sin egen bakgård har de en stor marknad i S:t Petersburgområdet. Det vore väldigt naturligt att de försöker göra affärer där, kanske med lite hjälp från Bryssel. Det är en lätthanterlig marknad för dem, eftersom många ester är rysktalande.
Enligt Einarsson är en möjlig produkt också ost av parmesantyp, som på sikt kanske kan exporteras till Sverige.
­Jag har smakat "estnisk parmensan" och den är faktiskt mycket fin. Jag tror inte det finns någon sådan produkt i Sverige. Den lagras ju mycket längre och är därför en stor kapitalbindning, så frågan är väl vem som i dagsläget kan betala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!