Ytterligare 47 områden bör ingå i Natura 2000
Regeringen vill att ytterligare 47 gotländska områden ska ingå i Natura 2000 nätverket med EU:s mest skyddsvärda naturområden.Bland förslagen finns Kallgate i Hejnum, ett av de områden som länsstyrelsen föreslagit bör ingå i nätverket. I området finns Gotlands största våtmark med en typ av blekvätar som överhuvudtaget inte finns i övriga Sverige.
Regeringen vill även att Mölnermyr i Fleringe ingår i Natura 2000. Myrens öde har varit kontroversiellt, eftersom möjligheterna till framtida kalkbrytning och därmed arbetstillfällen stått i konflikt med naturintressen. I slutet av förra året sade sig dock Nordkalk AB positiv till att myren ingår i Natura 2000, något som Fleringe sockenutvecklingsgrupp länge krävt.
Flera gotländska områden har både växt och fågelliv värt att skydda, anser regeringen.
Därför finns Näsrevet, Ryssnäs, Austerrum, Flisviken, Näsudden, Kronholmen, Lausvik och Petesvik med bland de förslag som regeringen nu lämnar vidare till EU-kommissionen. Bland de fåglar som anses skyddsvärda finns sydlig kärrsnäppa, brushane, fisktärna, silvertärna, småtärna, skrärfläcka och vitkindad gås.
En del av de föreslagna områdena har redan annat skydd. Exempelvis är Näsrevet djurskyddsområde med tanke på gråsäl. Andra områden, som Faludden och Närsholmen, ingår redan i våtmarkskonventionen.
På Gotland ingår redan ett 80-tal områden i Natura 2000. Nätverket har tillkommit för att skydda hotade arter och livsmiljöer.
För områden som ingår i Natura 2000 upprättar länsstyrelsen en bevarandeplan i samverkan med markägare och andra myndigheter.
Sverige har i och med gårdagens beslut , som utgör en komplettering till tidigare beslut om områden i boreal region, föreslagit 3 902 områden enligt art- och habitatdirektivet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!