Ytterligare besparingar väntar vården

– I stort sett allt har blivit dyrare än vi räknat med, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg. Hon befarar att sjukvården går mellan 50 och 60 miljoner kronor back i år.

Gotland2010-02-16 04:00
Hälso- och sjukvårdsnämnden godkände i går sjukvårdsförvaltningens underskott 2009 på 39,3 miljoner. Sjukhusets budget hade överskridits med 57 miljoner kronor och primärvårdens med 12 miljoner kronor. Alla andra verksamheter hade en budget i balans.
Ann-Christin Kullberg befarar att underskottet i år ökar till mellan 50 och 60 miljoner kronor.
- Det är som att vi aldrig kommer ikapp, vi ligger hela tiden 20, 30 miljoner fel, trots det omställningsarbete som pågår och de besparingar som görs, menar Ann-Christin Kullberg.
Förvaltningen tittar nu på ytterligare en rad besparingsåtgärder. Det handlar bland annat om att dra ner på personal, ändringar i jouren, att minska övertid genom att införa en personalpool, att ha färre chefer än de 70 som finns i dag.

Ny organisation
En översyn av hela sjukhusorganisationen ska också göras.
- Den traditionella indelningen i olika specialiteter börjar bli förlegad. Vi behöver en organisation som bättre följer patienten så att man slipper slussas fram och tillbaka mellan olika mottagningar med väntetider emellan, menar Ann-Christin Kullberg.
Hon medger att det är svårt att budgetera, men vill inte riktigt hålla med om att förvaltningen gör dåliga beräkningar. Ett exempel på ökade kostnader är att det blev en oväntat hård belastning på sjukhuset i slutet av förra året.
Andra exempel är att nya, dyra läkemedel gjort att kostnaderna ökat 10 procent mer än beräknat, att fler gotlänningar än förväntat remitterats till vård på fastlandet och att lönekostnaderna minskat mindre än man trott.
Den omställningsprocess som pågår inom sjukvården i syfte att minska kostnaderna har inte fått det genomslag man räknat med. Trots att antalet vårdplatser har minskats har antalet inlagda patienterna blivit fler, akutbesök har ökat med 7 procent och primärvården har haft 6 000 fler besök.

Dyr privatisering
Privatiseringen inom primärvården blev 12,5 miljoner dyrare än beräknat eftersom kommunen tappat 2 300 patienter till privata vårdcentraler men inte anpassat sin organisation efter detta. Beloppet motsvarar ett och ett halvt vårdlag, som nu ska bort, enligt Ann-Christin Kullberg.
Trots de upprepade underskotten i vården menar Ann-Christin Kullberg att man på Gotland gör mer åt ekonomin än i många andra landsting och att man har lyckats spara en hel del.
Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Per-Olof Jacobsson medger att budgetunderskottet till viss del är ett misslyckande från politikerna. På frågan om vården får för lite pengar säger han att "kommunen har inte mer".
- Men 2008 hade Gotland den dyraste sjukvården i landet. Nu ligger vi på sjätte plats. Och primärvården är bland de billigaste i landet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om