Ytterligare hundra vårdjobb försvinner?
Minus 25,2 miljoner enligt den senaste prognosen från styrelsen för Gotlands vård och omsorg. Men det stora underskottet är ändå en klar förbättring sedan förra avstämningen när man trodde sig gå mot minus 28,5 miljoner.GVO har lyckats dra ned med 45 tjänster av planerade 100, men det kan bli svårt att klara resterande 60 till årets slut. Och nästa år kan man tvingas minska styrkan med ytterligare 100 personer!
Det vi i styrelsen och inte minst alla medarbetare i verksamheterna lyckats åstadkomma under 2002, visar sig ju under nästa år.
<span class=MR>"Fåtal sägs upp"</span>
Han betonar att det inte är 100 personer som får sluta utan att man väljer att inte fylla vakanser med vikarier och man nyanställer inte efter personer som gått i pension, t ex.
Jag tror inte att det blir några direkta uppsägningar, men om det blir, så handlar det bara om ett fåtal.
GVO noterar ett överskott på socialbidragskontot med 6,5 miljon kronor och det mycket tack vare att arbetslösheten är låg på Gotland.
Verksamhetschefen Mats-Ola Rödén spår dock att uppsägningarna vid Flextronics, sannolikt också kommer att märkas under nästa år i form av ökade socialbidrag.
Missbrukarvården ligger tio miljoner under budget.
Det stora underskottet står dock äldreomsorgen för. En bart den delen av GVO:s verksamhetsområde ser ut att gå mot minus 36,5 miljoner vid årets slut.
Men trots nedskärningar i år, väntar sannolikt flera kännbara nedskärningar under 2003.
Det blir beslut som den nya hälso- och sjukvårdsorganisationen får ta.
<span class=MR>Ytterligare 100 bort?</span>
Mats-Ola Rödén befarar att det som i dag är Gotlands vård och omsorg, kommer att tvingas till nedskärningar motsvarande ytterligare 30 miljoner kronor.
Då behöver vi varsla 100 personer till, om den sociala verksamheten ska svara för att budgeten är i balans!
Han menar att GVO har en orealistiskt budget och får medhåll av ordförande Lindahl.
Så vad kan spara mer på:
Hittills har vi dragit ned på servicen, men vi har varit angelägna om att inte spara på omvårdnaden. Den har vi heller inte gjort.
Men snart finns inte så mycket mer att hämta på servicesidan, konstaterar Bror Lindahl, som gör sitt sista GVO-sammanträde den 11 december.
Sedan går nämnden i graven och den nya organisationen tar över.
Han och Mats-Ola Rödén är eniga om att det som kan och måste göras framöver för att minska kostnaderna inom äldreboendet, är att bygga nya äldrebostäder.
Vi måste få till ett rationellare boende som kräver färre anställda. Det är faktiskt så att det är lönsamt i dag för kommunen att bygga nya äldrebostäder eftersom man kan spara så pass mycket på driften.
<span class=MR>Fler kök försvinner?</span>
Styrelsen nu sagt sitt om hur man vill lösa kosthållningen på norra Gotland.
Den privata entreprenör som ville vara med och laga mat, fick inte uppdraget. I stället är det kommunen som fortsätter laga och servera, och det blir på Kilåkerns kök i Slite som maten ska lagas och sedan köras ut.
Beslutet innebär att tillagningen läggs ned vid Strandgården i Fårösund och på Forsagården i Lärbro.
Vi har att se till annat än att det ska vara så billigt som möjligt, betonar Mats-Ola Rödén.
Det handlar om leveranssäkerhet inte minst. Vi vågade helt enkelt inte anlita ett så pass litet företag som nu var aktuellt. Matfrågan måste alltid fungera alla veckans dagar, året om. Man kan säga att det krävs muskler hos den som ska ansvara för maten.
Kostverksamheten ska nu genomlysas ytterligare. Sju kök ska granskas, fler sammanslagningar/koncentrationer är att vänta.
Varför ska kommunen ha tre tillagningskök i Roma, exemplifierar Mats-Ola Rödén.
Måste man laga mat både på Lövsta, på skolan och på Klostergården..?
Slutligen kan det noteras från GVO:s sammanträde i går att Västerbyhemmet i Burgsvik nu är definitivt nedlagt. Lokalerna är tomma och ska säljas. Pengarna kommunen får in från den affären blir ett tillskott till den svaga ekonomin det finns inga lån i fastigheten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!